Majoránka nebo máta? Které bylinky máme nejraději?
Díky snadné dostupnosti využíváme bylinky častěji než v minulosti. Stačí zajít do obchodu a vybrat si ze široké nabídky. V kuchyni nejčastěji saháme po sušených bylinkách. Naopak čerstvé upřednostní čtyři z deseti Čechů. Nejméně využíváme ty mražené, do pokrmů je přidává každý dvacátý. Ukázal to průzkum obchodů Albert.
„Výhoda sušených bylinek spočívá v jejich trvanlivosti a snadném skladování. Čerstvé zase výsledný pokrm krásně dozdobí,“ uvádí Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5 a dodává: „Sušené bylinky jsou v pokrmu aromatičtější, a proto postačí menší množství než čerstvých. Ty je zase vhodné přidávat až ke konci vaření, aby nepřišly o své živiny i aroma.“ Výjimkou jsou aromatické bylinky, které se mohou vařit déle, například rozmarýn nebo tymián.
Majoránka a bazalka nesmí chybět
Průzkum dále ukázal, že nejoblíbenější bylinkou je majoránka, která je tradiční součástí českých receptů. Následuje bazalka, využívaná zejména v italské kuchyni, a opět česká pažitka, která slouží typicky k dozdobení pokrmů.
„Zákazníci v našich obchodech nakupují rok od roku více čerstvých bylinek. Oblíbené jsou zejména ty v květináči. Nejčastěji pak bazalka, petržel kudrnka, a v posledních letech roste zájem i o koriandr,“ říká Markéta Beránková, manažerka kategorie sortimentu ovoce a zeleniny obchodů Albert. „Ve vybraných hypermarketech si také mohou zákazníci bylinky nastříhat a namixovat podle potřeby,“ doplňuje.
Tipy k jarnímu grilování s bylinkami
Chystáte-li se grilovat nejrůznější pochoutky, nesmí vám chybět omáčka nebo dip k podávání. Zkuste bylinkovou pomazánku z domácího žervé nebo lahodný bazalkový dip, který vašemu domácímu grilování dodá tu správnou chuť.