Manželka Petra Pavla zavedla voliče do kuchyně: Eva Pavlová prozradila, co generálovi chutná
Již brzy si Češi zvolí svého nového prezidenta a s ním i první dámu. Rozhodne se mezi expremiérem Andrejem Babišem a Petrem Pavlem. Právě generálova manželka pozvala čtenáře do kuchyně a prozradila nejoblíbenější jídlo svého muže. "Petr je vděčný strávník, ten sní všechno, ale zelňačku má hrozně rád," řekla pro Lifee.cz Pavlová.
Zelňačka podle Evy, tak ji ve videu nazývá Roman Vaněk, který ženě aspirující na pozici první dámy pomáhal připravit všechny suroviny na oblíbený pokrm kandidáta na prezidenta. "V Bruselu bylo těžké na ni sehnat suroviny," zavzpomínala Pavlová pro web Lifee.cz na dobu, kdy s manželem žili v Belgii, kde byl Petr Pavel v letech 2015 – 2018 předsedou vojenského výboru NATO.
V receptu, který najdete níže, vás možná překvapí dvě suroviny, které při přípravě zelňačky nejsou tak tradiční – škvarky a sušené švestky. "Na Valašsku mi někdo říkal, přeci nemůžeš dát švestky do zelňačky! A další mi říkal, jak nemůžeš dát švestky do zelňačky," líčí ve videu Vaněk, načež mu paní Pavlová dává ochutnat švestky z vlastní zahrádky. Na čem se oba shodli, je fakt, že zelňačka je víceméně sváteční polévka. "Já ji dělávám o Vánocích," dodala generálova žena.
"Jednou manžel přišel z práce, děti ze školy, já myslela, že jsem navařila na dva dny a oni mi to všechno snědli," vypráví Pavlová. Pojďme tedy k receptu, který tak chutná Petru Pavlovi.
Zelňačka podle Evy Pavlové pro 4 – 5 osob
Na základ polévky si připravíme asi 0,5 kg uzeného masa nebo uzených kostí, 2–3 velké brambory a půl kila kysaného zelí. Dále budeme potřebovat houby, slaninu na škvarky, pikantní klobásu, zakysanou smetanu, sůl, mletý černý pepř, nové koření, bobkový list, sušené švestky a vodu.
V prvním kroku vložíme uzené do hrnce, zalijeme ho vodou a dáme s houbami vařit doměkka. Kosti vaříme asi hodinu, až z nich bude maso odpadávat. Kosti vyjmeme, necháme vychladnout a důkladně z nich obereme maso. Můžeme ho pak použít do polévky nebo k bramborové kaši.
Zelí scedíme (trochu nálevu se dá použít do polévky), překrájíme a dáme do vývaru z uzeného. V něm ho vaříme 10–15 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostičky, vsypeme do hrnce, přidáme lžičku soli, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Brambory vaříme vždy zvlášť, nikdy je nepřidáváme k zelí, protože by nasály kyselost a nezměkly by.
K měkkému zelí přidáme obrané maso, vlijeme uvařené brambory i s vodou a společně povaříme. Zelňačku osolíme, opepříme, přidáme nové koření a bobkový list a spolu s uzeným masem ji ještě krátce povaříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a v kastrolku opékáme, až pustí sádlo a udělají se škvarky. Ty vyjmeme na talíř s ubrouskem. Na sádle krátce opečeme nakrájenou klobásu a také ji vyndáme na talíř.
Do hotové zelňačky ještě vmícháme klobásu, slaninu, trochu sádla ze škvarků a na kousky nakrájené sušené švestky. Vše krátce prohřejeme. Zelňačku s uzeným masem nalijeme do misek nebo hlubokých talířů a můžeme přidat 1–2 polévkové lžíce zakysané smetany. Nejlépe však chutná až druhý den.