Mazanec jako od cukráře: 5 nejlepších a nejrychlejších receptů na letošní Velikonoce
Krakonošův mazanec
Suroviny
500 g polohrubé mouky, špetka soli, 80 g moučkového cukru, citronová kůra, 3 žloutky, 100 g rozpuštěného másla, 50 g mandlí, 80 g namočených rozinek, rum, 300 ml mléka, 30 g droždí, 1 polévková lžíce polohrubé mouky do kvásku, 1 lžíce cukru do kvásku
Postup
Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a mouky uděláme kvásek. Mouku nasypeme do mísy, přidáme žloutky, máslo, sůl, citronovou kůru a nalijeme na to všechno vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto, do kterého postupně zapracujeme mandle a rozinky. Vypracované těsto dáme na teplé místo kynout.
Po vykynutí na vále vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme dozlatova. Špejlí vyzkoušíme, jestli je bochánek hotový. Nakonec potřeme vajíčkem.
Hrníčkový mazanec naší babči
Suroviny
3 hrnky polohrubé mouky, 9 lžic moučkového cukru, 1/2 kostky másla (rozpustit) , 1 lžíce droždí, 1/2 hrnku mléka (vlažného), 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, špetka soli, citronová kůra
Postup
Nejprve uděláme kvásek: do vlažného mléka dáme droždí a lžíci cukru. Necháme vzejít. V míse smícháme mouku, už jen 8 lžic cukru, jednu jsme dali do kvásku, přidáme vanilkový cukr, žloutky, citronovou kůru a sůl.
Zalijeme kváskem, zamícháme a nakonec přilijeme máslo a všechno těsto propracujeme. Je možno přidat rozinky namočené v rumu. Těsto necháme vykynout asi hodinu. Uděláme bochánek, nůžkami ve středu vystřihneme křížek, pomažeme žloutkem a posypeme mandlemi. Poté pečeme zhruba 20 minut na 180°C a potom dalších 40 minut na 150°C.
Videorecept na přípravu hrníčkového mazance naší babči ➔
Šlehačkový mazanec
Suroviny
500 g hladké mouky, 250 ml šlehačky (nejlépe z krabičky), 1 kostka droždí, 50 g práškového cukru, 2-3 špetky soli, 1 vanilkový cukr, 2 celá vejce + 1 bílek (žloutek necháme na pomazání mazanců), 1/2 hrnku rozinek, rum na namočení rozinek
Postup
Těsto uděláme nejlépe v pekárně, ale můžeme samozřejmě i ručně. Do pekárny nalijeme šlehačku, přidáme vajíčka, mouku, oba cukry, sůl a droždí. Zadáme program těsto. Během hnětení, zhruba v polovině programu přidáme scezené rozinky. Když je těsto hotové, vytvoříme 2 menší bochánky, které necháme na plechu ještě chvíli kynout. Mezitím vyhřejeme troubu na 170 stupňů. Mazance potřeme žloutkem s pár kapkami rumu a mléka a vložíme je do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 30 minut. Po upečení ještě jednou můžeme mazance pomazat žloutkem s rumem a mlékem.
Vláčný velikonoční mazanec
Suroviny
230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (cca 20 g), 115 ml vlažného mléka, 70 g cukru, 70 g změklého másla, 4 g soli, 1 vejce, 1 čajové lžičky vanilkového extraktu, 1/2 čajové lžičky citrónového extraktu (nebo 5 g nastrouhané citrónové kůry z 1 citrónu), 35 g rozinek, 35 g nasekaných loupaných mandlí, rozšlehané vejce na potření, mandlové lupínky na posypání
Postup
Nejprve zaděláme těsto. Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme na teplém místě asi 30 minut vzejít.
Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl, extrakty a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme. Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu.
Po dalších 30 minutách těsto pořádně utáhneme, aby při kynutí v troubě drželo tvar. Dáme jen na plech vyložený pečícím papírem a necháme na teplém místě minimálně hodinu nakynout.
Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem stále vrací zpět. Vykynutý mazanec pomašlujeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec jej navrchu prostřihneme nebo přeřízneme do kříže. V předehřáté troubě na 160°C pečeme 40 až 50 minut dozlatova a vláčný velikonoční mazanec je na světě
Mazanec od Heleny Růžičkové
Suroviny
500 g hladké mouky, 500 g polohrubé mouky, 250 g moučkového cukru, 250 g másla (+ kousek na potření hotového mazance), 5 žloutků, 1 lžíce rumu, 60 g čerstvého droždí, 1 lžička soli, 500 ml mléka citronová kůra (z 1 citronu), 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí
Postup
Do pekárny si dáme všechny tekuté ingredience (mléko + rozpuštěné máslo + žloutky, rum) a pak dáme obě mouky, cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, rozinky, mandle nakrájené nadrobno a nahoru rozmělněné droždí. Nastavíme si těsto s kynutím, pak vyndáme, zformujeme tvar mazance, dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodinky na teple. Poté potřeme našlehaným bílkem, na vrcholku uděláme malý křížek, posypeme plátky mandlí a upečeme v troubě na 160°C. Na horký mazanec dáme kousek másla a celý ho mírně potřeme.
Návod na přípravu nejlepšího mazance najdete v následujícím videoreceptu ➔
Vše podstatné o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty, zajímavosti, jak slaví celebrity…) ➔
První odpadlice ze Survivoru Denisa o kruté zradě: Byla jsem strašně zklamaná
Související články

Velikonoční předpověď počasí: Začátkem týdne bude mrznout, pak teploty poletí vzhůru

Velikonoční tradice: Zelené jídlo a pivo, zakázané domácí práce i brány k pokladům

Jak bude otevřeno o Velikonocích: Přehled obchodů, kde si nakoupíte i na Velikonoční pondělí

Tajemství pentlí na pomlázce: Jejich barvy nesou jasný vzkaz od dívek pro chlapce

Velikonoční neděle je oslavou vítězství života nad smrtí: Nastává čas radosti a hodování

Na Bílou sobotu končí půst: Pletou se pomlázky, barví vajíčka a připravují lahodné pokrmy

Velký pátek se pojí s mnoha tradicemi: Nesmí se prát prádlo ani pracovat na zahradě

Pečou se jidáše a zvony odlétají do Říma. Zelený čtvrtek plný zvyků a postních jídel

Velikonoční nádivka, tlačenka i saláty. Z vajec můžete vytvořit opravdové delikatesy

O Škaredé středě se hlavně nemračit. Na stole by nemělo chybět naoko nepovedené jídlo
