Meruňky, to nejsou jen kynuté knedlíky a marmeláda: Můžete si pochutnat na mnoho způsobů
Meruňky jsou zářivé letní ovoce, které nejenom skvěle chutná a je plné vitamínů, ale také najde pestré uplatnění jak ve sladké, tak slané kuchyni. Ve spolupráci s webem o vaření Toprecepty.cz nabízíme pro inspiraci ty nejoblíbenější meruňkové recepty.
Snad nejvíce tradičním jídlem, které můžeme z meruněk připravit, jsou kynuté knedlíky. Kdo by si nedal sladké knedlíky plněné čerstvými meruňkami, posypané cukrem a zalité rozteklým máslem? Meruňky však lze v kuchyni využít mnohem univerzálněji.
Co s čerstvými meruňkami
V sezoně přijdou vhod meruňky především čerstvé. Nakrájíme je a zdobíme jimi třeba kaše, poháry či pudinky. Můžeme je též přidávat do ovocných salátů či koktejlů. Doplňujeme jimi různé sváteční řezy, nepečené dezerty a domácí zmrzliny.
Pokud chceme uschovat meruňku na později, můžeme jich část zmrazit. K mražení využijeme zralé plody, které rozkrojíme na poloviny (nebo i na menší části) a odpeckujeme je. Kousky vložíme do mikrotenových sáčků a uložíme do mrazničky. Po krátkém zamražení jednotlivé meruňky oddělíme rukou od sebe a znovu uložíme. Meruňky můžeme také zavařovat či sušit.
Meruňky v sladké kuchyni
Meruňky najdou uplatnění zvláště ve sladké kuchyni. Přečtete si pár rad a tipů k inspiraci. Meruňky opláchneme a necháme okapat, potom je rozkrojíme a odpeckujeme. Můžeme s nimi upéct rychlé koláče s kypřícím práškem, kynuté buchty na plech, které bohatě posypeme drobenkou, nebo různé sváteční řezy a moučníky s tvarohem. Tvaroh se s meruňkami výborně chuťově a barevně doplňuje. V oblibě je také třeba francouzský meruňkový tarte tatin neboli obrácený koláč.
V horkých letních dnech může být skvělým osvěžením meruňková zmrzlina nebo sorbet. Oblíbené jsou také meruňkové marmelády. Na webu Toprecepty.cz můžete najít podrobný recept na meruňkovou marmeládu.
Meruňky v slané kuchyni
Meruňky mívají lehce sladkokyselou chuť a lze je tak použít i ve slaných receptech. Meruňky se dají kombinovat s masem. Chuťově k nim ladí zejména drůbež, ale taky vepřové či skopové nebo jehněčí maso. Meruňky jsou vynikající přílohou ke grilovanému kuřeti nebo rybě.
Meruňky se svou výraznou sladkokyselou chutí parádně hodí i pro přípravu různých omáček a dipů, nebo dokonce k nakládání masa.
Kombinace meruněk, rukoly, kozího sýra a ořechů je jednoduchý, ale vynikající salát. Meruňky je možné lehce tepelně upravovat. Pečené nebo grilované meruňky můžete podávat s kozím nebo ovčím sýrem. Zkusit můžete také meruňkový špíz se slaninou.