Mezinárodní dobroty v Peče celá země: Soutěžící potrápily půlmetrové věže z éclairek
Sedmý díl soutěže Peče celá země, který odvysílala Česká televize, se nesl ve znamení světových chutí. Soutěžící si vyzkoušeli usmažit křupavý americký donut, upéct německé tradiční preclíky a postavit půlmetrovou věž z éclairek po vzoru francouzských cukrářů. S úkoly si nejlépe poradil a Pekařem týdne se stal Roman.
Poslední díl kulinářské soutěže Peče celá země se nesl v duchu cestování a zahraniční dovolené – právě tam se přece získávají nové gastronomické zážitky.
V osobní výzvě se dozlatova smažila oblíbená pochoutka Američanů. Za hodinu a půl měli soutěžící porotě odevzdat dvanáct kusů donutů. Zatímco těsto, techniku i zdobení si směli zvolit podle své vlastní fantazie, při plnění se museli držet pravidla dvou příchutí po šesti kusech. Ti odvážnější si ale mohli troufnout na tři druhy po čtyřech kusech. "Bude mě zajímat, jestli v tomto časovém limitu dokážou udělat správně vykynutý donut, tak aby měl i ten bílý proužek na boku," prozradil porotce Josef Maršálek, na co se bude při hodnocení zaměřovat. V této zkoušce bylo důležité správně připravit těsto. Roman, Vojta i Klára u poroty bodovali. Méně se dařilo Zuzaně, která výzvu nestihla, i Kristýně, které se nepovedlo těsto.
Louhované pečivo
Technická výzva soutěžící na hodinu a půl přenesla do Německa. Úkolem od Míši Landové bylo upéct šest kousků louhovaného pečiva smotaného do tvaru klasických preclíků, srdcí a bagelů. "Myslím, že největší oříšek může nastat právě v louhování neboli několikavteřinové lázni v hydroxidu sodném, které pečivu dodá tu typickou barvu, lesk, vůni a chuť," vysvětlila porotkyně možné chyby. Soutěžící se radili nejen při přípravě louhu, ale také při tvarování výsledného vzhledu. Navíc v této zkoušce museli mít ochranné pomůcky.
Porota tedy kontrolovala nejen správné nakynutí těsta, charakteristickou chuť, barvu a lesk, ale také zpracování finálního smotání a nařezávání. Po několika kolech, kdy technické výzvy dávaly všem zabrat, tuto až na pár drobných chyb splnili úspěšně všichni. Nejlépe si ale vedl Roman.
Půlmetrové francouzské věže
Obdivuhodné výkony zajistila kreativní výzva přímo z Francie. Na šest amatérských cukrářů totiž čekala čtyřhodinová stavba půlmetrových věží z éclairek, v originále pièce montée d'éclairs. K jejich sestavení potřebovali přibližně šedesát kousků sladkých tyčinek z odpalovaného těsta. "Nebudu zastírat, že je to výzva náročná. Sice je potřeba si dobře rozplánovat čas, ale myslím si, že mají dostatek prostoru, aby to zvládli," hodnotila obtížnost zkoušky Míša Landová. "Fáze pečení je klíčová. Při ní vzniká nejvíce problémů, protože prvních pětadvacet minut se nesmí otevřít trouba. Když ji otevřete, unikne pára a výrobky, které už se stihly nafouknout, tak se vyfouknou a tím pádem se znehodnotí," popsal své zkušenosti Josef Maršálek.
V této výzvě exceloval Roman s karamelovou variantou. Tereze se nyní vyplatil risk i opakovaná sázka na plzeňskou tematiku. Byla pochválena za originální koncept pater s příchutí malin, pistácií a citronů a dále za odvahu, že jako jediná pro svou věž nepoužila oporu.
Pekařem týdne se stal Roman. S koncem dílu se také otevřela otázka, kdo by se nakonec mohl propéci do finále, které se pomalu, ale jistě blíží. "Upřímně říkám, že na finále nemyslím," skromně komentoval svůj titul Roman. "Myslím, že pro nás všechny bude velkým překvapením, kdo se nakonec do té finálové trojice probojuje," říkala Míša Landová.
Hvězda Zlatovlásky drsně zkritizovala Českou televizi. Nebýt starých pohádek, nemají co vysílat, tvrdí Štěpánek
Peče celá země 2024
Třetí řada soutěžního pořadu Peče celá země měla premiéru 6. ledna 2024 na ČT1. Pořad vznikl na základě formátu britské BBC. Vítězem se stal student z Prahy Vojtěch Vrtiška (21 let).
Moderátoři, porotci, soutěžící
Během deseti sobotních večerů se utkalo dvanáct soutěžících. Jejich výkony hodnotila dvojice pekař a cukrář Josef Maršálek a pekařka Michaela Landová a nechybělo moderátorské duo Tereza Bebarová a Václav Kopta.