Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Vládní kuchařka pro chudé: Radí vařit z předražených konzerv, Pohlreich nechápe

Zdeněk Pohlreich ministerskou kuchařku nechápe.
Zdroj: freepik.com, se souhlasem TV Nova / koláž: eXtra.cz
ANALÝZA

Ministerstvo práce a sociálních věcí před časem připravilo za peníze EU Úspornou kuchařku, která má našim chudším spoluobčanům radit s tím, jak vařit a přitom šetřit. Informoval o tom Deník.cz. Snad v každém receptu je ale nesmyslně místo masa masová konzerva – ty mívají málo masa, zato dost tuku, vody nebo soli. Zdeněk Pohlreich v reakci pro eXtra.cz jen nechápavě kroutí hlavou.

Ministerstvo učí vařit chudé: Má pro ně předražené rady

Úsporná kuchařka vyšla již před pár lety, vznikla ale díky fondu EU Evropské pomoci nejchudším osobám prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci, až nyní si jí ale všimla média. A stojí za to i tak.

Na samotném vydání by nebylo nic zvláštního, kdyby člověka netrklo, že takřka v každém receptu radí kuchařka použít místo klasického masa masové konzervy – třeba i do gulášovky nebo na masové koule a podobně.


Stejně tak je podle publikace dobré používat mraženou zeleninu nebo rýži ve varných sáčcích: snad každý přitom ví, že maso v konzervě – často ho je tam přitom málo a v balení najdeme spíš víc tuku, rosolu, vody a soli – nebude lepší a levnější než koupené čerstvé, stejné je to s čerstvou zeleninou nebo s rýží. Ta ve varných sáčcích bývá cenově přepálená až běda, klidně i třikrát, jak jsme si v eXtra.cz sami ověřili. Jako předvařená má také vyšší glykemický index, což zajímá především ty, kteří řeší váhu: dostanou po ní rychleji hlad.

I rady, aby kuchaři používali směsi koření, třeba na mleté maso či špagety, i když jde de facto o předraženou sůl s pár druhy koření, když si ji každý člověk dokáže kvalitněji a levněji vytvořit sám, vyvolávají pochyby o dobrém výběru tvůrců kuchařky.

Jako by se tedy ti nejméně majetní dle ministerské publikace, na kterou upozornil Deník.cz, měli učit vařit ze zbytečně předražených a mnohdy méně kvalitních či zdravých surovin. Ušetří sice čas, ale budou jíst hůř a víc peněz jim určitě nezůstane.

Tipy a triky, jak šetřit potraviny, peněženku i planetu, zní podnázev kuchařky. V čem ušetříme planetu, když vyrobíme tuny konzerv navíc nebo igelitových sáčků na rýži či mraženou zeleninu, to autoři neprozradili.

Doporučené video: Zdeněk Pohlreich o tom, jak se v Česku máme dobře:


Zdeněk Pohlreich nechápe

Redakce eXtra.cz kontaktovala vyhlášeného šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha, který měl z informace druhé Vánoce. Nemohl jí totiž vůbec uvěřit.

„To si děláte legraci, že jo? Na tohle ministerstvo má čas? Asi nás připravují na znárodnění… Už jen ta představa, že přijde člověk do knihkupectví a bude vyžadovat kuchařku pro chudé,“ kroutí nechápavě hlavou Zdeněk Pohlreich.

Třeba ale publikace přijde někomu k dobru...

Další rána pro Veronicu Biasiol. Po vlně hejtů během Miss jí ublížila vlastní maminka. Kráska přiznala velké zklamání

Související články

Další články

Nejnovější kauzy