Trendy
Karel Heřmánek Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Love Island 2024

Míša Nosková poprvé promluvila o domácím násilí: Expartner ohrozil i naši dceru, tvrdí

Michaela Nosková vypadala v rudých šatech úchvatně.
Zdroj: Tomáš Martínek/eXtra.cz
Předchozí Další
+ Dalších 5 fotografií
domácí násilí

Zpěvačka Michaela Nosková prošla peklem. Její bývalý partner ji fyzicky i psychicky týral. "Byla situace, kdy jsem skončila na schodech s tím, že dítě bylo v náručí, došlo tam k tomu, že na mě partner klečel a to dítě bylo ohrožené i celou tou situací. Malá pak měla i bouli na hlavě," popsala hrozivé chvíle v pořadu 168 hodin. Tím to však neskončilo a Nosková nyní bojuje u soudu o svěření dcery do péče.

Zpěvačka Michaela Nosková byla obětí domácího násilí ze strany svého nyní již expartnera. Dlouho o tom ale nechtěla mluvit. "Pro mě je to fakt poprvé, kdy řeknu nahlas, že jsem obětí domácího násilí, což je divné takto říct. Je to takový ten stav, kdy tísíckrát opakovaná věc se stane skutečností, takže po každodenním martyriu, kdy vám někdo tvrdí, že jste špatná, že by si o vás neopřel kolo a jste neschopná, tak tomu postupně věříte. Čím déle jste v tom, tím více ztrácíte sílu odejít," popsala své zkušenosti s bývalým partnerem v pořadu 168 hodin.

Michaela Nosková: Partner na mě klečel

Partner podle policie začal partnerku fyzicky napadat i v přítomnosti jejich miminka. "Byla situace, kdy jsem skončila na schodech, dítě bylo v náručí a došlo k tomu, že na mě partner klečel a to dítě bylo ohrožené i celou tou situací. Malá pak měla i bouli na hlavě," dodala zpěvačka další děsivé podrobnosti.

Nakonec Nosková utekla i s dětmi. "Bylo to pro mě šílené i v tom smyslu, že ráno jsem utekla, měla jsem stresovou situaci a večer jsem zpívala na rozsvěcení vánočního stromku, což bylo jako z nějakého sci-fi," uvedla.

Na bývalého partnera následně podala trestní oznámení a policie ho začala stíhat hned ze tří trestných činů. Jenže to nezabránilo soudu, aby Noskovou donutil se v péči s expartnerem o dceru střídat a pravidelně k němu jezdit. Opatrovnické soudy totiž nyní neberou v potaz, že v rodině docházelo domácímu násilí.

Doporučené video: Rozhovor s ředitelkou organizace ProFem Jitkou Polákovou o násilí na ženách

Dohodněte se, řekla jí pracovnice ohledně sporu o dceru

"Setkáte se jen s nějakou pracovnicí soudu, nesměli jsme tam jít s právníky, tam si nás posadili a mně, která jsem od začátku říkala, že na mně bylo pácháno domácí násilí, tak mi pracovnice říkala, že se mám s otcem dohodnout. Teď na to koukáte a říkáte si, co mám jako dělat?" uvedla Nosková.

Míša tak nyní musí expartnerovi dceru dvakrát až třikrát týdně vozit, malou holčičku však u něj nenechává přes noc. "Mám diagnostikovanou posttraumatickou stresovou poruchu způsobenou týráním. Teď musím ráno vzít to dítě, musím ho odvézt tomu člověku, který to na mě páchal, a jsem tam jeden na jednoho a stojíte tam a bojíte se o sebe i o dítě. Bojíte se všeho, ale musíte to udělat, protože když to neuděláte, dostanete od soudu trest za to, že jste nerespektovala soudní nařízení," vysvětlila zpěvačka, která však dává ženám v podobné situaci jasný vzkaz.

"Je to těžké, najít sílu k tomu odchodu, ale přála bych si, aby každá ta žena to udělala. Ať už pro sebe nebo pro to dítě, aby se sebrali a odešli. Protože jinak to bude jenom horší a může to skončit mnohonásobně hůř," řekla odhodlaně.

Poslanci už připravují změnu zákonů

Ochranu obětí domácího násilí má zlepšit novela, která zavede jeho výslovnou a jednoznačnou definici. Měla by zajistit, aby všechny instituce, tedy policie, justice i intervenční centra, postupovaly v typově stejných situacích jednotně. Návrh podle ČTK schválila na konci května vláda. Podle dat z předloňského roku má v Česku zkušenost s domácím násilím téměř 30 procent žen a 12 procent mužů.

Autoři návrhu uvedli, že mezi státními institucemi a neziskovým sektorem nyní nepanuje shoda v náhledu na to, kdo je obětí domácího násilí, ani v tom, co vlastně domácí násilí je. Jednotný výklad nezastávají ani jednotlivé instituce, například policie a orgán sociálně-právní ochrany dětí. I uvnitř jednotlivých institucí se pak přístup k řešení případů domácího násilí rozchází – například mezi regiony.

Občanský zákoník má nově stanovit, že domácím násilím se rozumí "veškeré násilné jednání vůči oběti, při kterém zpravidla dochází ke zneužívání moci nebo nerovného postavení". Součástí definice je to, že při násilí bylo nebo mělo být neoprávněně zasaženo do tělesné integrity oběti nebo do její duševní integrity, svobody, důstojnosti, vážnosti, cti či soukromí, nebo byla vážně ohrožena či narušena schopnost oběti uspokojovat potřeby její nebo členů společné domácnosti.

Obětí domácího násilí může být podle definice nejen člověk, který s násilníkem žije nebo žil ve společné domácnosti, ale také osoba blízká nebo rodič společného dítěte.

Úřady budou podle novely muset zohlednit domácí násilí při vypořádání společného jmění manželů a při úpravě poměrů k nezletilému dítěti. Policista bude mít při vykázání domácího násilníka povinnost odebrat mu zbraň. Doba vykázání se má prodloužit z deseti dnů na dva týdny. Změnit se má i přestupkový zákon, a to tak, aby oběti domácího násilí měly i v řízení o přestupku podobná práva jako zvlášť zranitelné oběti v trestním řízení. Měly by tak získat právo na doprovod důvěrníkem či na přijetí opatření k zabránění kontaktu s násilníkem.

Aneta z Love Islandu kápla božskou. Prolomila hradbu mlčení o tom, zda měla v Česku celou dobu přítele

Související články

Další články

Nejnovější kauzy