Mrtvá zvířata, trus a odporná špína: V loňském roce dostalo stopku 178 restaurací a obchodů
Stopku v loňském roce dostalo 178 podniků, z nichž v 67 případech šlo o podniky veřejného stravování, tedy restaurace či bistra. Dalších 111 spadá do kategorie ostatní, mezi kterými jsou například i večerky, pekárny, ale i známé samoobsluhy.
Je až s podivem, že až na výjimky většina provozoven znovu otevřela a to dokonce během pár dní. Během takové chvíle je téměř nemožné odstranit nánosy špíny, mrtvé hlodavce a hmyz
Tržnice Sapa byla pro kontrolory nejzajímavějším místem. Potraviny byly skladovány a připravovány v otřesných podmínkách, pobíhali mezi nimi hlodavci.
V uzavřených restauracích byste jíst nechtěli. "Mezi nejčastější provinění v provozovnách společného stravování patří jednoznačně zanedbaná hygiena, tedy prašné prostředí, zašlá špína a nečistota na podlahách. Například u kuchyňských spotřebičů a nástrojů v restauracích je to zaschlá mastnota," řekl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.
Další pochybení se týkala nedostatečného přívodu teplé vody a docházelo i k tomu, že chladící zařízení nechladila dostatečně a potraviny se tak kazily.