My nepijeme kolu, my pijeme kofolu
Víte vůbec, jak kofola vznikla? Budete se divit! Kofola se původně začala vyrábět ze zbytků, které zůstaly po výrobě kávy. Při pražení zbyly saze, které ještě obsahovaly kofein, a tak byla škoda tyto zbytky nevyužít. A když smícháte tento odpad spolu s lékořicí, karamelem, malinovým listím, anýzem (a mnoho dalšího) a teplou vodou – dostaneme fajn nápoj, nejdříve pojmenovaný Kofo, později kofola.
A tak první kofoly začínají v roce 1960 vyrábět Pražské cukrárny a sodovkárny. Počin má nehorázný úspěch. V polovině šedesátých let se ročně vypilo přes 200 litrů téhle sladké limči. Od začátku měla být kofola jako československá alternativa k americké coca-cole něčím výjimečným.
Dnes začíná být kofola opět populární, protože být retro je v současnosti IN.
Tak co upřednostňujete vy? Americkou kolču nebo českou kofolu?