Na Silvestra chlebíčky, na Nový rok čočku. Tohle jsou tradiční recepty z přelomu roku
Vyvrcholením vánočního týdne je Silvestr. Chystáme chlebíčky a jednohubky. Pod pomazánky není třeba dávat jenom pečivo - osvěžující a jednoduché bude použít plátky okurky nebo rozpůlená malá rajčátka. Připravujeme plněné papriky, které po ztuhnutí v chladu nakrájíme na úhledné řezy.
Z táců s pohoštěním často velmi rychle mizí jednohubky a chlebíčky s česnekovou pomazánkou, která může mít mnoho obměn. Mezi nejoblíbenější patří ty, které mají jako základ měkký sýr. K němu je přidané pomazánkové máslo a trochu kečupu nebo rajského protlaku. Jiné pomazánky obsahují kromě utřeného česneku strouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu, bílý jogurt nebo majonézu. Recepty jsou velmi jednoduché a vždy mají úspěch. Oblíbenou česnekovou pomazánku připravíme podle tohoto receptu.
Velmi populární jsou také například okurkové chuťovky, které jsou osvěžující a jednoduché na přípravu.
Tradiční novoroční čočka
Na Nový rok vaříme tradičně čočku. Můžeme ji nachystat na mnoho způsobů, ale nejčastěji se vaří čočka nakyselo a čočková polévka. Populární je vaření z červené čočky. Její výhodou je, kromě atraktivní barvy, že je velmi rychle uvařená – stačí pouhých 15 minut. Červená čočka nemá slupku a je snadno stravitelná, proto ji vaříme i malým dětem.
Na vánoční týden se všichni těšíme. Je to období, kdy na sebe máme vzájemně více času a je nám spolu pěkně. Dobře naplánované a hlavně chutně připravené jídlo nám pomůže prožít krásný čas co nejpříjemněji.