Na slovíčko: Smrdíte potem? Víme, která běžná zelenina to způsobuje
Nalijme si čistého vína. Jsou lidé, kteří se potí jak koně, ale není to nijak cítit. A pak jsou lidé, jejichž kapička potu dokáže zamořit celou tramvaj. Čím to je? Faktorů ovlivňujících zápach potu je hned několik. Jsou to geny, pohlaví, rasa, věk, zdravotní stav a taky jídlo a pití. A když už jsme u toho jídla, pokud by smraďoši něco neměli jíst, pak jsou to rajčata
Ačkoli jsou rajčata zdrojem velmi cenného antioxidantu lykopenu, který chrání tělo před rakovinou a řadou dalších chorob, obsahuje tato lilkovitá rostlina také terpeny, které způsobují nepříjemný zápach. Terpeny pak potíme ven. Na tuhle zajímavou věc přišel doktor Charles Stewart z Velké Británie.
Jeho pacient trpěl právě zapáchajícím pocením. I když se denně myl a používal všechny možné pičifuky, nic nepomáhalo. Nejhorší situace nastávaly v létě, kdy jedl hodně rajčat. Doktor mu doporučil rajská jablka vynechat a světe div se, bylo po problému. Když se poté k rajčatům vrátil, opět mohl svým pachem sundávat cyklisty z kola.
„Znamená to, že lidé konzumující rajčata a výrobky z rajčat jsou vždy ohroženi páchnoucím potem,“ tvrdí doktor Stewart.