Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Oktagon 61 Love Island 2024

Na Štědrý den si užijeme Čarodějnickou pohádku pro neslyšící: Zavede nás do kouzelného světa

Kristýna Černá a Samuel Pavelka v Čarodějnické pohádce.
Zdroj: Se souhlasem ČT
Předchozí Další
+ Dalších 5 fotografií
ŠTĚDRÝ DEN

Pod taktovkou České televize vzniká nová pohádka pro neslyšící. Čarodějnickou pohádku odvysílá na Štědrý den, stejně jako rovněž natáčené Tři princezny. Režisérem nové pohádky je Ivo Macharáček (48), který stojí za loňskou pohádkou ve znakovém jazyce Dvě Mařenky či za oběma díly Tajemství staré bambitky.

Po úspěchu loňské vánoční pohádky pro neslyšící Dvě Mařenky natáčí Česká televize další, v pořadí již devátou pohádku ve znakovém jazyce.

Sourozenecká láska

Příběh Čarodějnické pohádky vypráví o věčně rozhádaných sourozencích, mladých čarodějích Klotyldě a Barnabášovi, kteří dělají jeden průšvih za druhým. A kvůli jednomu z nich dokonce budou muset zachraňovat svého otce Zachariáše i celý kouzelnický svět před zlým Vzdorodějem. "Chtěli jsme původní námět, který bude moderní, vizuálně zajímavý a umožní nám vykročit blíže k fantasy žánru. Zároveň ale musel být dobře uchopitelný ve znakovém jazyce, tudíž říše čar a kouzel byla ideálním prostředím," vysvětlil výběr motivu režisér Ivo Macharáček České televizi.

"Hlavním poselstvím Čarodějnické pohádky je, že i když mezi sebou mají sourozenci rozepře, v těžkých chvílích dokáží držet spolu a najít vzájemnou podporu a porozumění. A to je i náš vzkaz pro diváky: pevné sourozenecké vztahy jsou v životě velmi důležité a na to by se nemělo zapomínat," dodal.

Autor Starých bambitek

Pro režiséra Iva Macharáčka jde o čtvrtou pohádku. V roce 2011 slavil svůj první "pohádkový" úspěch s pohádkou Tajemství staré bambitky, který si o 11 let později zopakoval při Tajemství staré bambitky 2. V loňském roce pak natočil pohádku ve znakovém jazyce Dvě Mařenky, která na ČSFD získala hodnocení 64 %, což je více, než má momentálně pokračování Bambitky.

Čarodějnická pohádka se natáčí nejen v ateliéru na Kavčích horách, ve kterém vznikly například interiéry kouzelnické vily, ale nabídne i atraktivní scény v exteriérech. Herci se proháněli na košťatech po Brdských lesích a také zavítali do Průhonického parku, kde ve stromech sídlila Berta, přísná čarodějnická teta. "Díky zvolenému tématu můžeme nejen neslyšícím divákům přinést více vizuální zábavy. Kromě létání na košťatech a fantasy atmosféry se mohou těšit například na různé triky a kouzla. To vše podpoří zajímavé světelné efekty a neotřelé prostředí," popsal režisér Ivo Macharáček.

Česká televize Čarodějnickou pohádku odvysílá na Štědrý den, stejně jako druhou vánoční pohádku Tři princezny.

Aneta z Love Islandu kápla božskou. Prolomila hradbu mlčení o tom, zda měla v Česku celou dobu přítele

Související články

Další články

Nejnovější kauzy