Nakupte si kvalitní potraviny a zkuste vyhrát zajímavé ceny
Znáte značky kvality? Právě díky nim poznáte, že kupujete opravdu kvalitní potraviny. A navíc vám mohou pomoci vyhrát špičkový gril, který promění vaše setkání s rodinou či přáteli ve skutečný zážitek. Využijte poslední letní dny a zabojujte o výhru.
Zmíněné značky kvality jsou Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“. Pořídíte-li pouhé tři takto označené výrobky a zaregistrujete se na webu akademiekvality.cz, máte šanci vyhrát buď zmíněný gril, konkrétně Fieldman FZG3003, nebo MEVA Piknik party gril GP18002 či set grilovacího náčiní. Čas zapojit se do klání „Vyhrajte léto na grilu“ máte však jen do 12. září. To, kolik potravin nakoupíte a kolikrát si o ceny zasoutěžíte, je jen na vás.
Co jsou značky kvality
To, že má výrobek jednu ze značek kvality, by pro spotřebitele mělo být opravdu důležité. Zaručují totiž, že potraviny jsou skutečně kvalitní. Vždyť modro-červené logo s nápisem Klasa prozrazuje, že produkty patří mezi ty nejkvalitnější, které u nás vyrábíme. Regionální potravina znamená, že jde o nejkvalitnější výrobky z každého kraje.
Bio „zebra“ je celostátní ochranná známka určená pro potraviny ekologického zemědělství. Všechno takto označené musí být vyprodukované v ČR a certifikát vydávají nezávislé kontrolní organizace.
Poslední ze čtveřice je EU „Bio list“. Toto logo kvality potravin upozorňuje na ekologickou produkci. Tentokrát se ale jedná o mezinárodní certifikaci, proto je povinné na obalu označovat i místo, kde byly vyprodukovány zemědělské suroviny.
Dobrota z grilu? Co třeba zelenina?
O tom, že zelenina je pro člověka prospěšná, není pochyb. Dodává nám velké množství vitaminů, minerálů, stopových prvků a také antioxidantů, které nás chrání mimo jiné před negativním účinkem volných radikálů.
Podle průzkumu, který byl realizován před dvěma lety, mají Češi ze všeho nejraději rajčata a každý rok jich snědí 12 kg, cibule spotřebujeme 11,1 kg, melounů 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkového salátu 2,4 kg.
„Pokud denně sníme dle doporučení organizace WHO 400 až 500 gramů zeleniny a ovoce, což je třeba pár rajčat a jablko, aktivně se chráníme před civilizačními chorobami, jako je např. rakovina zažívacího traktu. U nás ale bohužel průměrně konzumujeme pouhých 240 g ovoce anebo zeleniny. A přitom se v našich krajích pěstují druhy, které se obecně označují za nejprospěšnější. Mám na mysli třeba cuketu, papriku nebo brokolici,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.
Jak nakrájet zeleninu?
Zelenina se přitom může stát lákavou surovinou na gril. Ať už ji zvolíte jako přílohu k masu nebo ji připravíte jako samotnou specialitu, dodržte základní pravidla a jistě se stane oblíbenou součástí grilovačky.
Při přípravě na gril nekrájejte zeleninu na malé kousky, papriky rozdělte na čtvrtky, stejně tak cibuli, tykev, cuketu a lilek na centimetrové obdélníky, žampiony na půlku a rajčata grilujte ideálně na větvičce. Je to praktické při přesouvání na grilu. Aby se vám zelenina na gril nelepila, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoliv rostlinným olejem.
„Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata,“ radí Zuzana Přibylová s tím, že na gril se nehodí ten druh zeleniny, v kterém je vysoký obsah vody. „Výjimkou je samozřejmě římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ doporučuje Zuzana Přibylová.