Nemocné hovězí není jediný hnus z Polska: Dovezli už zmrzlinu se žloutenkou nebo posypovou sůl!
Polsko, země hnusu zaslíbená. Tak teď asi většina Čechů vnímá naše severní sousedy. Hovězí z nemocných krav ale není jediný polský přešlap, který mohl stát za smrtí velkého množství lidí.
Byla jich hned celá řada.
1. Zmrzlina se žloutenkou. Psal se rok 1978 a v Polsku řádila žloutenková epidemie. A zemědělce nenapadlo nic lepšího, než pole s jahodami hnojit výkaly nemocných Poláků. Z nich se pak vyrobila zmrzlina, která putovala do tehdejšího Československa.
2. Karcinogenní šproty. Rybičky způsobující rakovinu putovaly do Zlína a Ústí. Inspekce je v roce 2009 naštěstí včas odhalila.
3. Posypová sůl. Asi nejznámější sknadál polského dovozu. V roce 2012 vyšlo najevo, že polští potravináři prodávají posypovou sůl, která patří na silnice, jako jedlou. Naštěstí nikdo nezemřel.
4. Jedovatá vejce s bakterií E.coli, která způsobuje rakovinu. Přišlo se na to v roce 2012. Vejce obsahovala kromě zákeřné bakterie kadmium a olovo!
5. Koňské maso místo hovězího. O rok později Poláci vydávali koňské maso za hovězí. A jako by to nestačilo, konina byla plná analgetik na bázi fenylbutazonu. Maso sice nemohlo způsobit smrt, ale jeho konzumace mohla vést k výraznému zhoršení krvetvorby.
6. Maso jako projímadlo. Šlo o 3,6 tun závadného kuřecího, vepřového i hovězího masa. Přišlo se na to v roce 2017 a maso bylo plné bakterie salmonely. Ta způsobuje zažívací, střevní potíže a horečky.
7. Hovězí z nemocných krav. Zatím poslední polský "výstřelek". Do Česka se dostalo 300 kg masa z nemocných krav, z toho 137 kilo bylo prodáno. Některé pražské luxusní restaurace ho prý vydávaly za kvalitní argentinské hovězí.
A co přidje příště? To snad radši ani nechceme vědět...