Nevíte, jak naložit s velikonočními vejci? Díky těmto 5 receptům si s nimi hravě poradíte
Pokud se vám doma sešlo velké množství vařených vajec, je potřeba si s nimi poradit. Vyhodit je by byla velká škoda, obzvláště proto, že existuje spousta receptů, ve kterých se dají velikonoční vajíčka skvěle využít. Přinášíme vám 5 takových, na kterých si zaručeně pochutnáte!
Vajíčková pomazánka
SUROVINY
- 6 vajec natvrdo
- půl větší cibule
- lžíce plnotučné hořčice
- velká sklenice majonézy
- pepř a sůl
Vejce natvrdo oloupeme a nakrájíme na kostičky nožem nebo pomocí kráječe. K vajíčkům přidáme majonézu (konečné množství záleží na vás), jednu polévkovou lžíci plnotučné hořčice a na kostičky nakrájenou půlku cibule. Dochutíme pepřem a solí podle chuti.
Skotská vejce
SUROVINY (4 porce)
- 4 plátky masa z vepřové kýty
- 4 plátky šunky
- 4 natvrdo vařená vejce
- na trojobal mouku, strouhanku a vejce
- sůl
Řízky naklepeme, osolíme, poklademe šunkou a celými vejci. Zabalíme, spíchneme kovovou jehlou nebo párátkem a obalíme v trojobalu. Usmažíme na sádle.
Masovo-zeleninové krokety s vejci
SUROVINY
- natvrdo uvařená vejce
- mrkev
- sladkolistá petrželka
- květákové růžičky
- mleté maso
- vejce
- strouhanka
- pepř a sůl
- olej
Oloupeme vejce. Mrkev nastrouháme nahrubo, petrželku nasekáme, květákové růžičky uvaříme skoro do měkka (stačí 5 až 7 minut) a nakrájíme je na malé kousky. Vše dáme do mísy, přidáme mleté maso, 1 vejce, podle potřeby trochu strouhanky, sůl a pepř a vytvoříme jednolité těsto. V pánvi dáme rozehřát vyšší vrstvu oleje na smažení. Oloupaná vajíčka zabalíme do vrstvy masové směsi, a pak je obalíme v rozšlehaném druhém vejci a strouhance. Smažíme dozlatova.
Vaječné placičky se sýrem a šunkou
SUROVINY
- 10 vařených vajec
- 3 starší rohlíky
- 2 vejce
- mléko dle potřeby
- 200 gramů sýru dle vlastního výběru
- 200 gramů šunky
- strouhanka
- olej
- sůl a koření dle vlastního výběru na dochucení
Rohlíky drobně pokrájíme, pokapeme mlékem a necháme provlhnout. Přebytečné mléko pak vymačkáme. Oloupaná vajíčka drobně nasekáme, sýr nastrouháme, šunku jemně pokrájíme a vše přidáme k rohlíkům společně s rozšlehanými vejci. Dochutíme solí a kořením dle chuti, řádně promícháme a pokud máme směs řídkou, zahustíme jí strouhankou. Ze směsi tvoříme malé placičky, které obalíme ve strouhance a v rozpáleném oleji smažíme z obou stran dozlatova.
Jarní bramborový salát
SUROVINY
- půl kila brambor
- pepř a sůl
- svazek ředkviček
- salátová okurka
- 3 vařená vejce
- bylinky
- jogurtová majonéza
Brambory pořádně omyjeme a uvaříme je ve slupce. Uvařené brambory oloupeme a necháme chladnout. Vlažné brambory nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Uvařená vejce oloupeme, nakrájíme na měsíčky a necháme vychladnout. Okurku a ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky. Všechny suroviny přidáme do mísy s brambory a opatrně promícháme. Připravíme si dresink. Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme na jemno. Jogurtovou majonézu smícháme s bylinkami, pepřem a solí. Smícháme dresink se salátem, ozdobíme petrželkou a podáváme.