Nové změny přehledně: Restaurace ode dneška zavírají ve 20 hodin, na veřejnosti si nedáte ani svařák
Řada provozovatelů však tvrdí, že restaurace nejsou z hlediska šíření viru nebezpečnější než třeba obchodní centra nebo školy a další omezení provozní doby bude pro mnoho podniků již likvidační. Několik restaurací zvažuje, že otvírací dobu do 20:00 nedodrží, a připojí se tak k akci občanské neposlušnosti vyhlášené zaměstnanci pivovaru Malý Janek z Jinců ve středních Čechách.
PES je ve čtyřce
Uvolňování či zpřísňování opatření se v České republice řídí protiepidemickým systémem PES. V současné době platí z pětistupňové škály třetí úroveň, kdy většina podnikatelských činností může, byť omezeně, fungovat. Mírnější stupeň funguje od čtvrtka, současné rizikové skóre přitom od neděle odpovídá čtvrtému stupni.
Gastronomická zařízení byla kvůli zamezení šíření koronaviru od 14. října do 2. prosince pro veřejnost uzavřena, fungovala jen s využitím rozvozu a okének. Od minulého čtvrtka s přechodem do třetího stupně mohly mít restaurace otevřeno mezi 06:00 a 22:00. Nadále platí, že personál v nich může obsluhovat pouze usazené hosty a u jednoho stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé. Kapacita stravovacích podniků může být naplněna maximálně na 50 procent.
K protestu se přidají i další
Pivovar Malý Janek v Jincích na Příbramsku oznámil, že dnes nechá svou restauraci otevřenou i po 20:00 a vyvěsí českou vlajku. Jeho zaměstnanci tak budou protestovat proti vládnímu nařízení, s nímž nesouhlasí, řekl ČTK majitel Jiří Janeček. K protestu se podle něj přidají i někteří další provozovatelé restaurací.
Dodržování vládních opatření průběžně kontrolují policisté a strážníci, například v Praze ale na dnešek žádné speciální akce nebo posílení hlídek nechystají.