Nový rok, nové chutě: Levné a zdravé vaření s luštěninami a dalšími dobrotami
Začátek ledna je ideálním časem na změnu stravovacích návyků. Jak si pochutnat, ušetřit a zároveň udělat něco pro své zdraví? Luštěniny jsou levnou a výživnou volbou, která zpestří váš jídelníček a pomůže dodržet novoroční předsevzetí. Inspiraci, jak je připravit, jsme pro vás vytvořili ve spolupráci s webem Toprecepty. Nechte se nalákat na chutné recepty nejen z luštěnin.
Začátkem roku jsou na řadě jídla, která nezatíží naše peněženky, přičemž luštěniny jsou jednoznačně favoritem. Když je dopředu namočíme, bude jejich vaření ještě rychlejší a zbavíme je většiny nadýmavých látek.
Při vaření můžeme přidat některé bylinky, které zlepšují jejich stravitelnost, jedná se především o saturejku, majoránku a bazalku. Při vaření luštěnin je skvělým pomocníkem pomalý hrnec. Vaření v něm sice trvá déle, ale to vůbec nevadí, protože není potřeba žádné velké hlídání. Jinou zajímavou možností je tlakový hrnec, který naopak luštěniny uvaří velmi rychle.
Hubnutí na prvním místě
Chtě nechtě se po vánočních dnech plných dobrého jídla a pití potýkáme s realitou nabitých kil, se kterými bychom nejraději co nejdříve zatočili. Začátek ledna je proto plný nových předsevzetí, odhodlaných plánů a pozitivní motivace do vylepšení našeho jídelníčku i životosprávy celkově. Snídaně je základem, na kterém si dáme záležet. Ovšem i zelenina má v našem jídelníčku důležité místo. Třeba brokolice, ze které se dá uvařit skvělá polévka, nebo oblíbený květák, který se uplatní v mnoha skvělých pokrmech.
Další položkou, kterou je dobré do novoročního stravování zařadit, je rozhodně ovoce. Výborné jsou nejrůznější saláty, ale také smoothie, které nás naplní elánem i pořádnou dávkou důležitých živin. Na těchto dobrotách se nedá mnoho zkazit.
Vitamínová zahrádka za oknem
Zimní sezóna je dlouhá a přináší s sebou chřipky, angíny, nachlazení a rýmy. Namístě je proto určitě snaha získat co nejvíce vitamínů z přírodních zdrojů. Za oknem rychlíme pažitku i petržel, pěstujeme drobnou řeřichu a nakličujeme oblíbená semena, výborně se k tomu hodí nejen luštěniny, ale i další semínka zeleniny nebo obilovin. Důležité je dbát na pravidelné proplachování a vzrostlé klíčky co nejdříve spotřebovat.