O dobrý český chleba se bát nemusíme. Nejlepší pekařka je z jižních Čech
Litomyšl v březnu hostila soutěž Pekař roku v kategorii junior. Zúčastnilo se jí deset nejlepších studentů, respektive studentek z potravinářských škol a učilišť z celého Česka. Titul nakonec putuje do Českých Budějovic do rukou Natálie Kerschaglové. Pekařina má u nás dlouhou tradici a na dobrý chleba si nedáváme sáhnout. Nejen proto obchody Albert podporují soutěž i celkový rozvoj řemesla.
Soutěžící studenti se utkali v disciplínách přípravy jemného pečiva a koláčů, pečení běžného rohlíku a v neposlední řadě pšenično-žitného chleba. Odborná porota hodnotila dovednosti, zručnost, nápaditost a originalitu zpracování soutěžních pekařských výrobků. Vítězkou se stala Natálie Kerschaglová ze Střední školy obchodní v Českých Budějovicích. Druhé místo obsadila Tereza Kořenková z Ostravy Poruby a na třetím místě skončila Kateřina Podolská z Brna.
Od těsta až do tašky na jednom místě
Soutěž Pekař roku junior se letos konala již pošestadvacáté a proběhla tradičně pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v ČR. „Cílem naší juniorské soutěže je podpora mladých talentů a pekařského oboru jako takového. Velmi nás těší, že již 26. rokem můžeme tuto pro studenty pořádat, motivovat je v jejich práci a zprostředkovat jim setkání s odborníky z našeho oboru,“ řekl Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR.
Soutěž mladých talentovaných pekařů podporuje už šest let Albert, který dlouhodobě spolupracuje také se samotnými odbornými školami, a to jak ve výuce, tak i v praxi. „Podpora pekařského řemesla je pro nás důležitá a jsme rádi, že takto můžeme přispívat k zachování tradice. V Albertu nabízíme výrobky od desítek menších i větších pekáren, a ve velkých obchodech máme dokonce vlastní pekárenskou výrobu,“ popsala Eva Mušinská, která má v Albertu na starosti spolupráci s odbornými školami.