O Škaredé středě se hlavně nemračit. Na stole by nemělo chybět naoko nepovedené jídlo

Škaredá středa nebo také Sazometná středa, která letos připadá na 5. dubna, je pro křesťany prvním opravdu významným dnem velikonočního týdne. Právě v tento den totiž Jidáš zradil Ježíše Krista, který byl poté uvězněn, odsouzen a umučen na kříži. Neměli bychom se mračit na ostatní a jíst tučná jídla. Které další zvyky a recepty se s tím dnem pojí? Na to jsme se podívali ve spolupráci s webem Toprecepty.
Škaredá středa je po Květné neděli, Modrém pondělí a Žlutém úterý pro křesťany prvním významným dnem velikonočního týdne. Zahajuje sled důležitých dní z hlediska liturgického i lidového.
Tento den, jak uvádí třeba portál České Velikonoce, měl Jidáš zradit Ježíše a prodat jej za 30 stříbrných. Jidáš se tak na Ježíše podle legendy škaredil a odtud získala středa své přízvisko. Traduje se, že kdo se bude mračit či škaredit, tak mu to zůstane po celý rok.
Škaredou středu známe také jako Sazometnou, což má souvislost s vymetáním sazí z komínů. Právě v tento den totiž tradičně probíhal velký úklid domácností. Cílem bylo vyhnat zlé duchy. Pořádně uklidit se jednou za čas prostě musí!
Co jíst na Škaredou středu
Na Škaredou středu sahaly hospodyně často po jídlech, která vypadala nepovedeně. Je možné třeba upéct placky a pak je trochu potrhat. Přímo se nabízí připravit originální trhanec, případně bramboráky či bramborovou kaši. Nemělo by se jíst maso ani žádná tučná a honosná jídla.
Vše o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty) ➔
Romana ze Survivoru zdrtila krutá zrada kamarádů. Prozradil, komu nemůže odpustit a jaké si nese následky
Související články

Velikonoční předpověď počasí: Začátkem týdne bude mrznout, pak teploty poletí vzhůru

Velikonoční tradice: Zelené jídlo a pivo, zakázané domácí práce i brány k pokladům

Jak bude otevřeno o Velikonocích: Přehled obchodů, kde si nakoupíte i na Velikonoční pondělí

Tajemství pentlí na pomlázce: Jejich barvy nesou jasný vzkaz od dívek pro chlapce

Velikonoční neděle je oslavou vítězství života nad smrtí: Nastává čas radosti a hodování

Na Bílou sobotu končí půst: Pletou se pomlázky, barví vajíčka a připravují lahodné pokrmy

Velký pátek se pojí s mnoha tradicemi: Nesmí se prát prádlo ani pracovat na zahradě

Pečou se jidáše a zvony odlétají do Říma. Zelený čtvrtek plný zvyků a postních jídel

Velikonoční nádivka, tlačenka i saláty. Z vajec můžete vytvořit opravdové delikatesy
