Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 MS v hokeji 2024 Survivor 2024 - aktuálně

OBRAZEM: Takhle žili naši rodiče. Retro muzeum mapuje 70. a 80. léta v Československu

Retro muzeum v Praze: Takhle žili naši rodiče
Zdroj: extra.cz/Martin Procházka, koláž eXtra.cz
+ Dalších 37 fotografií
velká galerie

V Praze vznikl unikátní muzejní projekt. Retro muzeum ve čtvrtém patře obchodního domu Kotva mapuje design, trendy i běžný život v 70. a 80. letech minulého století v Československu. Slavostního otevření se ve středu zúčastnila řada českých hvězd i redakce eXtra.cz. Naše galerie vás přenese zpět do mládí vašich rodičů a babiček.

Móda se neustále vrací a retro je zase "in". To je možná jeden z důvodů, proč vzniklo v centru Prahy Retro muzeum, které se veřejnosti otevřelo 19. května.

V muzeu je na 12 000 unikátních předmětů ze 70. a 80. let minulého století v Československu. "Naším cílem je připomenout toto období mladší generaci, jelikož novodobá historie se v českém školství téměř nevyučuje," píše se na oficiálních stránkách muzea.

Muzeum má pět částí

Muzeum se rozkládá na více než 2500 metrech čtverečních a je rozděleno do 5 hlavních okruhů. První část je zaměřena na repliky bytů s originálními předměty, které lidem ukáží, jak se žilo v panelácích. Druhá zavede návštěvníky do odívání ze Svitu, Elite či ÚBOKu.

Další části jsou zaměřené na běžný život (kempování, sport), design hraček a domácí spotřebiče. A poslední mapuje politické dění té doby.

Slavnostního otevření se ve středu večer zúčastnila herečka Veronika Žilková, Andrea Kerestešová, filmová Saxana Petra Černocká i zpěvačky Leona Machálková a Helena Vondráčková. Ta do expozice zapůjčila své šaty.

Další rána pro Veronicu Biasiol. Po vlně hejtů během Miss jí ublížila vlastní maminka. Kráska přiznala velké zklamání

Související články

Další články

Nejnovější kauzy