Kuchař Paulus promluvil o své paní Columbové. Roman se stará o kuchyni, žena o domácnost a dvě děti
Michelinský šéfkuchař a autor kuchařek Roman Paulus si vařením plní svůj dětský sen. Že se tomuto řemeslu chce věnovat, věděl od dětství. "Vždy jsem to chtěl dělat, ta práce se mi líbila," říká v rozhovoru pro eXtra.cz, v němž okomentoval i stravovací návyky dnešních teenagerů a prozradil, jak to má s vařením doma. Pustí do "svého království" i manželku, nebo se o přípravu jídla pro rodinu stará striktně on?
Roman Paulus dnes patří mezi nejuznávanější české kuchaře. Stál za řadou úspěšných podniků, na svém kontě má několik kuchařek a v roce 2012 získal jako první český šéfkuchař michelinskou hvězdu, kterou poté v letech 2013–2017 ještě pětkrát obhájil. K tomuto řemeslu měl blízko již od dětství. "Věděl jsem to odmala. Vždy jsem to chtěl dělat, ta práce se mi líbila, ta profese celkově, a tak jsem rád, že jsem si to mohl splnit," vzpomíná s úsměvem Paulus v rozhovoru pro eXtra.cz.
Adam z MasterChefa prozradil, jak sbalil krásnou Dorotu: Nebýt kuchařské show, možná by spolu nebyli
Recept má i na šťastné manželství
Roman Paulus si právě nyní plní svůj sen a dělá práci, kterou miluje. Jak to má však s vařením doma? Neplatí u něj známé přísloví kovářova kobyla chodí bosa? Rozhodně ne. "Když jsem doma, vařím hrozně rád, je to úplně něco jiného než profesionální vaření v kuchyni a já si hlavně doma připravuji nějaké věci, které potom používám pracovně," říká.
Roman však nemá recepty pouze na ty nejlepší pokrmy, ale i na šťastné manželství. S manželkou Petrou žije v harmonickém manželství už téměř 20 let a společně vychovávají dvě školou povinné děti. Jak to je s vařením ve společné domácnosti a kdo tuto úlohu spíše zastává? "Je to společná dělba práce a společný čas, já ji tam strašně rád pustím, a když děláme něco spolu, vůbec mi to nevadí. Ale starost o domácnost s dětmi je poměrně velká, takže já se snažím přispět tím, že se postarám o kuchyni, nákup, přípravu a pak úklid právě v té kuchyni, a manželka zase zastane jiné věci," řekl.
Rozhovor nám poskytl v pražském podniku Imperial Sushi Prague, pro který připravil speciální degustační menu. "Je to kombinace mých dovedností, jež jsem za svou kariéru nasbíral v oblasti asijské kuchyně, a místních kuchařů, kteří jsou specialisté na sushi, ať už v klasické nebo v kreativní podobě. Dali jsme to dohromady, každý tam máme tři chody a z toho vzniklo tohle meníčko," řekl Paulus pro eXtra.cz. Na malou ukázku se můžete podívat v galerii.
Stravovací návyky teenagerů: Nemají to jednoduché, říká
Roman Paulus okomentoval i stravovací návyky dnešních teenagerů. "Nemají to jednoduché, vůbec jim nezávidím, protože těch nástrah je hodně. Myslím si, že my jako rodiče to můžeme ovlivnit alespoň v tom, že budou vědět, jak chutná čerstvá zelenina, čerstvě uvařené jídlo, ne jen smažené," říká.
"Když to na ně potom přijde a z nějakých sociálních důvodů začnou podléhat těm svodům fastfoodů, aby věděli, až se toho přejedí, kam jít dál a k čemu se vrátit. Bylo by naivní si myslet, že děti v pubertě nebudou chodit do mekáče, ale myslím si, že postupem času by měly vědět, co je správné," uzavřel.