Otrávit vás mohou také jedlé houby! Na co si dávat pozor?
Nebezpečná babka
Hřib žlutomasý, lidově zvaný babka, zná každý. Mladé plodnice lákají ke sbírání. A také vám nic neudělají. Problém je se staršími plodnicemi. Napadá je plíseň zvaná nedohub. Tato plíseň je toxická a napadá skoro každou plodnici. Určitě vás hned nezabije smaženice, kterou si z babek uděláte. Ale toxiny se postupně ukládají ve vašem těle. Svůj organismus tak zbytečně zatěžujete pomalou cestou.
Zahradní bedly
Bedla vysoká je krásný druh a řízky z ní miluje každý. Jedlá je i bedla červenající, ta ale může zatěžovat organismus citlivých lidí. Velký pozor si ale dávejte na bedly, které najdete v městském parku nebo na zahradě. Bedly do sebe umí ukládat toxické látky včetně těžkých kovů. Opět můžete svůj organismus lehce otrávit a dobře vám nebude.
Koloděj a kovář
Nádherné hřiby koloděj a kovář přitahují pozornost tím, že modrají. Jsou to opravdu krasavci. Ale pozor, při nedostatečné tepelné úpravě jsou tyto houby lehce jedovaté. Musíte je vařit alespoň 20 minut. Takže na nějaké rychle osmažené řízky z těchto lákavě vypadajících hub raději zapomeňte. A také není dobré tyto modrající hřiby zapíjet alkoholem.
Špatně skladované houby
Samostatný problém tvoří špatně skladované houby. Houby, které se zapaří v igelitové tašce vašemu žaludku dobře neudělají. Dávejte si pozor i na houby zmražené. Houby není dobré dlouho skladovat. V podstatě ihned po utrhnutí se začínají pomalu kazit. Čím dříve je dostanete na talíř, tím lépe. A pozor na alkohol. Obecně platí, že houby se s ním moc nesnesou.