PÁCHNOUCÍ NOHY V ČOKOLÁDĚ! Tuhle nechutnost jí každý z nás a neví o tom
S informací přišla britská vědkyně v oblasti potravin Ashley Stewart. Ta má na první pohled práci snů: denně stráví několik hodin čicháním k čokoládám. A moderátorce pořadu Exkurze po továrně ukázala, jaké pachy se v pro všechny opojné vůni kakaové pochoutky mísí.
Čichám člověčinu
Používá přístroj zvaný olfaktometr čili čichometr, který dokáže jednotlivé složky vůně čokolády separovat.
„Cítím vůni jako z máslového popcornu. A teď je taková zemitá, jako mech. Houbová složka. Teď syrová brambora. A pach spálené gumy! A co je tohle? To jsou smradlavé nohy! Je to ještě horší zápach, než mají moje nohy po cvičení. Fuj! Je to přímo smrad,“ měla náběhy na zvracení moderátorka pořadu, když jí jednotlivé složky vůně čokolády postupně doputovaly pod nos.
Přirozené bomby do nosu
Tyto vůně prý nevznikají umělým přidáváním do čokolády, jsou naprosto přirozenou součástí ingrediencí. A některé z nich holt nejsou úplně příjemné.
„Vůni čokolády ve skutečnosti tvoří spousta různých molekul s oříškovým, popcornovým nebo dřevitým aroma. A pak jsou tam i taková aromata, která jste cítila. Sýrová aromata, zápach nohou. Jsou tam všechny. Když si přivoníte k čokoládě jako k celku, všechny tyto pachy vás zasáhnou v jeden okamžik najednou. A tahle kombinace tvoří pravou vůni čokolády,“ říká Ashley.
Bez vůně nám nechutná
Je zajímavé, že čokoládovny ještě tyhle poznatky nevyužily v reklamě. „Zasmrádlé hnáty do každé čokolády!“ je třeba slogan, po kterém by měli spotřebitelé továrnám utrhat ruce zájmem o jejich výrobky!
V pořadu televize Spektrum ale padl i další zajímavý postřeh. Když si třeba dáme čokoládový dezert a zacpeme si u toho nos, nebude nám tolik chutnat. Jakmile ale nosní dírky uvolníme, rozline se opět výrazná vůně čokolády a na zákusek dostaneme o to větší apetit. Vůně a chuť jsou zkrátka spojené a nerozdělitelné nádoby.