Pečou se jidáše a zvony odlétají do Říma. Zelený čtvrtek plný zvyků a postních jídel
Zelený čtvrtek, který letos připadá na 6. dubna, patří mezi důležité dny velikonočního týdne. V tento den by se mělo jíst co nejvíce zelených pokrmů, také se podle lidových tradic pekly jidáše a my se ve spolupráci s webem Toprecepty.cz podíváme, jak postupovat. Jaké zvyky a tradice se s tímto dnem pojí?
Zelený čtvrtek je pátým dnem Svatého týdne, který začíná Květnou nedělí. Během tohoto významného dne si křesťané připomínají poslední večeři Ježíše Krista, i jeho zajetí, které následovalo. Samotný název pro tento velikonoční den vznikl, jak uvádí Český rozhlas, pravděpodobně zkomolením původního německého názvu Greinendonnerstag (Lkavý čtvrtek) na Grünner Donnerstag (Zelený čtvrtek). Předchází mu Modré pondělí, Žluté úterý a Škaredá středa.
Zvyky spojené se Zeleným čtvrtkem
V tento den se říkalo, že „zvony odlétají do Říma“. Po mši utichnou, a to až do Bílé soboty. Místo ranního, poledního a večerního zvonění obíhali chlapci vesnici s řehtačkami, klapačkami či trakaři. Říkalo se, že kdo v momentě, kdy uslyšel zvony naposled, zacinkal penězi, tomu se po finanční stránce dařilo celý rok.
Na Zelený čtvrtek se uctívala pramenitá voda jako dárkyně života, je to den očisty. Právě v tento den omývá papež nohy starcům, což je výraz úcty ke starým lidem.
Dále se nemá nic půjčovat a ani se hádat. Tím si zajistíte, že se vám hádky budou celý rok vyhýbat a peníze si k vám samy najdou cestu. Když tento den spálíte smetí, hodíte ho přes plot nebo vynesete na rozcestí, opustí vaše stavení hmyz i myši.
Den zeleného jídla (a pití)
Na tento den se tradičně jedly zelené pokrmy. Dříve šlo především o zelí či hrách, v dnešní době jej mají lidé spojený spíše se špenátem a zeleným pivem. Při vaření by se měly používat čerstvé bylinky, které člověku zajistí sílu a zdraví po zbytek roku.
Také se podle lidových tradic pekly jidáše, které vycházejí z podobného těsta jako mazance či vánočka. Jde o pečivo, které má svým tvarem připomínat spletený provaz, na kterém se měl oběsit zrádný Jidáš.
Vše o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty) ➔
Související články

Velikonoční předpověď počasí: Začátkem týdne bude mrznout, pak teploty poletí vzhůru

Velikonoční tradice: Zelené jídlo a pivo, zakázané domácí práce i brány k pokladům

Jak bude otevřeno o Velikonocích: Přehled obchodů, kde si nakoupíte i na Velikonoční pondělí

Tajemství pentlí na pomlázce: Jejich barvy nesou jasný vzkaz od dívek pro chlapce

Velikonoční neděle je oslavou vítězství života nad smrtí: Nastává čas radosti a hodování

Na Bílou sobotu končí půst: Pletou se pomlázky, barví vajíčka a připravují lahodné pokrmy

Velký pátek se pojí s mnoha tradicemi: Nesmí se prát prádlo ani pracovat na zahradě

Velikonoční nádivka, tlačenka i saláty. Z vajec můžete vytvořit opravdové delikatesy

O Škaredé středě se hlavně nemračit. Na stole by nemělo chybět naoko nepovedené jídlo
