Trendy
Výměna manželek 2024 Love Island 2024 5 let od smrti Karla Gotta StarDance 2024

Praktické řešení kuchyně aneb Jak na něj?

Praktické řešení kuchyně aneb Jak na něj?
Zdroj: XXXLutz
Kuchyně

Nastal čas zařizovat kuchyň, ale vy pořád tápete v tom, jak ji zařídit, aby byla nejen pěkná na pohled, ale také praktická? Aby se vám v ní dobře vařilo, měli jste vše po ruce a netrávili tam víc času, než je nutné? Pak čtěte dál!

Když se řekne praktická kuchyně

Co si pod tím vlastně představit? Není praktická jako praktická, pro každého to totiž u kuchyně znamená něco jiného. Někdo si pod tím představí, že v kuchyni najde všechny možné pomocníky, kteří mu vaření, pečení a další přípravu pokrmů zpříjemní a zjednoduší, pro jiného je důležité, aby měl v kuchyni vše pěkně po ruce.

Právě ergonomie je v tomto případě to nejdůležitější, kdo by chtěl v kuchyni lézt po kolenou, když potřebuje hrnec, nebo stoupat na židličku, když by se hodila váha, kterou máte uloženou na poličce?

Kuchyňský prostor si rozdělte na 3 hlavní zóny

Abyste čas v kuchyni trávili efektivně a příjemně, je zapotřebí prostor rozdělit na 3 hlavní části, a to zóny na:

  • Ukládání, kam patří lednice, skříňka na potraviny nebo rovnou spíž.
  • Přípravu a vaření, kde nesmí chybět pracovní plocha a zásuvky s potřebným vybavením, varná deska, trouba, mikrovlnná trouba a další pomocníci na vaření.
  • Mytí, kde nechybí dřez, odpadkový koš a myčka nádobí.

Všechny na sebe musí navazovat, abyste zbytečně neběhali z jedné strany kuchyně na druhou a během vaření i jednoduché polévky nenaběhali několik kilometrů.

Víte, že se doporučuje všechny tyto zóny uspořádat do trojúhelníku?

Praktické řešení kuchyně aneb Jak na něj?

Dvakrát měř …

Ano, zaměření prostoru je naprostým základem. Při zařizování kuchyně, potřebujete znát jak výšku od země ke stropu, tak šířku stěn, ověřit byste měli i pravost úhlů. Nakreslete si plánek, kam si vše zakreslíte, a to včetně výklenků (s jejich rozměry), okny, odpady, elektrickými zásuvkami atd. Podle těchto dispozic si pak vyberte tvar linky.

Náš tip: Pokud jsou součástí linky do kuchyně i horní skříňky, které jsou praktické, umístěte je do takové výšky, aby do nich všichni dosáhli.

Kam umístit spotřebiče?

V kuchyni je třeba počítat s tím, že se tam nejspíš nebudete pořád pohybovat sami, ale budete mít i nějakého pomocníka. Všude by tak měl být dostatek místa, aby se vedle sebe alespoň 2 osoby vešly, důležité je i rozmístění spotřebičů. Digestoř by měla být 65 cm nad elektrickou, nebo 75 cm nad plynovou varnou deskou, dřez by měl mít z obou stran volné místo jako pracovní a odkládací plochu. A spotřebiče? Ty tam jsou časy, kdy se například trouba stavěla pod varnou desku. Víte, jak z toho ohýbání bolí záda? Dneska se umísťuje do výšky pracovní desky. Mikrovlnka se pak dává nad ní, nebo do úrovně očí.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy