Praktické řešení kuchyně aneb Jak na něj?

Nastal čas zařizovat kuchyň, ale vy pořád tápete v tom, jak ji zařídit, aby byla nejen pěkná na pohled, ale také praktická? Aby se vám v ní dobře vařilo, měli jste vše po ruce a netrávili tam víc času, než je nutné? Pak čtěte dál!
Když se řekne praktická kuchyně
Co si pod tím vlastně představit? Není praktická jako praktická, pro každého to totiž u kuchyně znamená něco jiného. Někdo si pod tím představí, že v kuchyni najde všechny možné pomocníky, kteří mu vaření, pečení a další přípravu pokrmů zpříjemní a zjednoduší, pro jiného je důležité, aby měl v kuchyni vše pěkně po ruce.
Právě ergonomie je v tomto případě to nejdůležitější, kdo by chtěl v kuchyni lézt po kolenou, když potřebuje hrnec, nebo stoupat na židličku, když by se hodila váha, kterou máte uloženou na poličce?
Kuchyňský prostor si rozdělte na 3 hlavní zóny
Abyste čas v kuchyni trávili efektivně a příjemně, je zapotřebí prostor rozdělit na 3 hlavní části, a to zóny na:
- Ukládání, kam patří lednice, skříňka na potraviny nebo rovnou spíž.
- Přípravu a vaření, kde nesmí chybět pracovní plocha a zásuvky s potřebným vybavením, varná deska, trouba, mikrovlnná trouba a další pomocníci na vaření.
- Mytí, kde nechybí dřez, odpadkový koš a myčka nádobí.
Všechny na sebe musí navazovat, abyste zbytečně neběhali z jedné strany kuchyně na druhou a během vaření i jednoduché polévky nenaběhali několik kilometrů.
Víte, že se doporučuje všechny tyto zóny uspořádat do trojúhelníku?
Dvakrát měř …
Ano, zaměření prostoru je naprostým základem. Při zařizování kuchyně, potřebujete znát jak výšku od země ke stropu, tak šířku stěn, ověřit byste měli i pravost úhlů. Nakreslete si plánek, kam si vše zakreslíte, a to včetně výklenků (s jejich rozměry), okny, odpady, elektrickými zásuvkami atd. Podle těchto dispozic si pak vyberte tvar linky.
Náš tip: Pokud jsou součástí linky do kuchyně i horní skříňky, které jsou praktické, umístěte je do takové výšky, aby do nich všichni dosáhli.
Kam umístit spotřebiče?
V kuchyni je třeba počítat s tím, že se tam nejspíš nebudete pořád pohybovat sami, ale budete mít i nějakého pomocníka. Všude by tak měl být dostatek místa, aby se vedle sebe alespoň 2 osoby vešly, důležité je i rozmístění spotřebičů. Digestoř by měla být 65 cm nad elektrickou, nebo 75 cm nad plynovou varnou deskou, dřez by měl mít z obou stran volné místo jako pracovní a odkládací plochu. A spotřebiče? Ty tam jsou časy, kdy se například trouba stavěla pod varnou desku. Víte, jak z toho ohýbání bolí záda? Dneska se umísťuje do výšky pracovní desky. Mikrovlnka se pak dává nad ní, nebo do úrovně očí.
Související články

Hororová dovolená Nikol Moravcové. Místo moře jen hory odpadků!

Tesco opět pomáhá: Do jarní Sbírky potravin se zapojí více než 180 prodejen i Tesco Online nákupy

Zobání u televize: 10 nejoblíbenějších dobrot a jejich hodnocení

Pět projektů pro lepší budoucnost: Women in Tech 2025
