Přemek Forejt po kšeftu s Mekáčem odráží výsměch a kritiku: Není za co se stydět, říká
Vyhlášený kuchař Přemek Forejt (34) bude následující tři roky kontrolorem kvality v síti rychlého občerstvení McDonald’s, sklízí za to ale ze všech stran posměch. Co on na to? „Na téhle spolupráci nevidím nic špatného a nemyslím si, že by mi měla kvůli tomu klesnout reputace,“ řekl v rozhovoru pro eXtra.cz.
Přemek Forejt: S mou kuchařinou to nemá nic společného
Porotce MasterChefa a kuchař olomouckého podniku Entreé Přemek Forejt moc dobře věděl, že to za spolupráci s fastfoodem bude schytávat, ale nedělá si z toho těžkou hlavu. Zvědavost je silnější než obava z kritiky veřejnosti.
Díval jsem se, že na Instagramu se bavíte vtípky, které na vaši adresu ohledně McDonald’s vznikají.
„Ano. Bylo mi jasné, že tohle je kontroverzní. Ale na téhle spolupráci nevidím vůbec nic špatného. Pro mě je to výzva a věc, která mě osobně zajímá.“
Takže to není jen součást reklamy, že máte jídlo z Mekáče opravdu rád?
„Nikdy jsem se tím netajil, že ho rád jím. I přesto, co sám dělám, což je fine dining (zážitková gurmetská gastronomie – pozn. red.), tak mi McDonald’s chutná. Beru to tak, že jsou to dvě zcela odlišné věci.“
Pověst mi neklesne
Lidé píší, že si kazíte reputaci, že jste klesl strašně hluboko…
„Nemyslím si, že by mi měla klesnout reputace. Opakuju: jsou to dvě naprosto odlišné věci. Sám jsem tam vlastně v roli zvědavce. Zajímá mě to a myslím si, že nejsem jediný, kdo by chtěl vědět, odkud ty suroviny jsou, z čeho se co dělá. McDonald’s mě vždycky fascinoval systémem, který vytvořil. Proto to pro mě byla výzva, hozená rukavice.“
Když jako kontrolor najdete něco, co se vám bude příčit, můžete to podle smlouvy zkritizovat?
„Tahle spolupráce je transparentní. Nejsem v roli ambasadora, nemám říkat: ‚Dejte si ty nejlepší burgery na světě!‘. Moje role je jít po surovinách, zajímat se o to, z čeho jídlo reálně je a odkrývat to a ukazovat to dál lidem. Jsem vlastně prostředníkem mezi firmou a lidmi.“
Jak dlouho vám trvalo, než jste na nabídku kývl?
„Samozřejmě jsem o tom přemýšlel, ale celé se to událo strašně rychle. Opravdu to vzniklo celé nevinně. Ukazovali jsme s kolegyní snídaně v Olomouci a jedna z restaurací byl zrovna Mekáč. Rýpl jsem si tam do jejich hranolek, z čeho ve skutečnosti jsou. Zareagovali na to, chvíli jsme se pošťuchovali, pak přišla nabídka, abychom tedy ukázali, jak to s těmi surovinami ve skutečnosti je. Narovinu mě to opravdu zaujalo.“¨
Placená spolupráce
S touto značkou budete tak jako tak spojený, takže to určitě neděláte zadarmo, že?
„Ano, je to placená spolupráce.“
Řešil jste nabídku i s partnerkou Evou Burešovou?
„Jsme pár, tak jako já stojím za tím, co ona dělá, Eva stojí za tím, co dělám já. O takových věcech se ale samozřejmě radíme.“
Myslíte si, že má u nás tenhle řetězec rychlého občerstvení nespravedlivě špatnou pověst ohledně toho, co do burgerů ve skutečnosti všechno semele?
„Teprve začínáme, takže vám zatím nemůžu odpovědět. Chci to sám postupně odkrývat. Je spousta konspiračních teorií o tom, z čeho všeho ty věci jsou, takže to mě všechno teprve čeká. Budeme je rozklíčovávat a dívat se. Sám jsem zvědavý.“
Dojde i na okurky slavné z propagačního videa?
„McDonald’s mě zajímá jako celek. Veškeré suroviny, takže i okurky, ale i dodavatelé, systém, všechno.“