Proč je v Česku horší jídlo než v Německu? Milujete nechutné blivajzy, vzkázali Čechům výrobci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze se rozhodla, že otestuje, jaké složení mají stejné potraviny v Česku a v Německu. Test dopadl pro tuzemské konzumenty katastrofálně
"Všechny výrobky se přitom prezentovaly stejně, takže spotřebitel by očekával stejný obsah, ale není tomu tak," citují Lidovky koordinátora testu Jana Pivoňku.
Například u jahodové Activie byla česká varianta barvená koncentrátem z mrkve a karmínem, u německého výrobku šlo o zdravou červenou řepu
Také u některých margarínů se lišil obsah tuku, v Česku měly kolem 60 procent, ale ty německé mají až 70 procent. Výrobci tvrdí, že chutě české populace si potrpí na horší výrobky. V podstatě nám vzkazují, že nám chutnají sra*ky, proto je sem posílají.
Cola je v Česku slazena gluktózo-fruktózovým sirupem, v Německu cukrem
Podobně ledový čaj byl v ČR slazen cukrem, fruktózou a steviol-glykosidy, v Německu pouze cukrem. Český výrobek navíc obsahoval o 40 procent méně čajového extraktu.
Katastrofické výsledky test odhalil u luncheon meatu Ten německý byl vyroben z kvalitního vepřového masa, ten český ze strojově oddělených zbytků kuřecího. Výrobci vzkazují, že tak to prostě máme v české kotlině rádi.