První slova vítěze MasterChefa: Nebudu vařit šunkofleky pro bydlenky, ani prodávat pyžamka, říká Pecina
Vítězem šesté řady kulinářské show MasterChef se stal Martin Pecina, který byl nejen oblíbencem diváků, ale také byl letos dle odborné poroty tím nejlepším kuchařem. V rozhovoru pro Toprecepty popsal své první pocity těsně po vítězství a svěřil se i s plány do budoucna. Dokonce potvrdil, že drží své slovo, kdy slíbil, že pokud vyhraje, tak finanční odměnu rozdělí mezi všechny tři finalisty.
Martin Pecina je novým vítězem reality show MasterChef, jak diváci mohli vidět na TV Nova. Martin byl žhavým kandidátem stát se kulinářským králem a sednout na pomyslný trůn už od samotného počátku. Dle svých slov ale sám netušil, že na výhru skutečně dosáhne.
"Zatím jsem to celé nepochopil. Za finálovým menu si skálopevně stojím, ale neuměl jsem si představit, že bych se svým ksichtem a charakterem mohl adekvátně reprezentovat největší kuchařskou show. Nemám k tomu správné předpoklady, neboť jsem starý, cynický, vypelichaný kozel s nadměrným pupíkem," řekl Martin s úsměvem po svém vítězném tažení pro Toprecepty s tím, že má jasnou představu o tom, jakým směrem se po výhře rozhodně vydávat nebude.
"Nebudu vařit šunkofleky v pořadech pro bydlenky, propagovat fritézy a tablety do myčky ani prodávat zástěry nebo pyžámka se svým jménem. Mám trochu jiné představy o budoucnosti a do konceptu nejlepšího kuchaře, jak se u nás vnímá, zkrátka nezapadám," vysvětlil.
Výhru rozdělí mezi tři finalisty
Pokud Martinovi přijde nabídka ke stáži v restauraci Radka Kašpárka, tak ji přijme bez váhání a se vší zodpovědností. Jednoduše se chce ve svém kulinářském umu dál zdokonalovat pod křídly těch nejlepších. "Jestli přijde nabídka od Radka Kašpárka, udělám maximum pro to, abychom se domluvili na spolupráci. Chci se učit dál, třeba právě prostřednictvím stáží ve špičkových restauracích."
V jednom z bonusových videí na Nově se nechal Martin slyšet, že pokud vyhraje, tak finanční částku rozdělí mezi všechny tři finalisty. Svá slova myslel zcela vážně. "Samozřejmě," potvrdil se slovy, že účast v MasterChefovi pro něj vždy nebyla procházka růžovým sadem. Na začátku dokonce netušil, do čeho vlastně jde.
"Jako introvert jsem neustálý pobyt mezi desítkami cizích lidí prožíval hůře než většina normální populace. Neznal jsem zákonitosti televizního prostředí, které je nastaveno tak otevřeně a přátelsky, že osmnáctileté děti automaticky tykají padesátileté paní. Nevěděl jsem ani, že se účastníkům soutěže ve vaření říká postavy. Zkrátka vstupoval jsem do pořadu úplně nepolíbený," přiblížil svou cestu.
Z některých kolegů jsem měl obrovský respekt, říká Martin Pecina
Martin Pecina se netají tím, že preferuje úpravy masa, zato úpravy sladkostí úplně nemusí. Stejně tak mu nejde mnoho pokrmů po chuti, přesto ukázal, že to nemusí být nedostatek.
"Aby člověk uměl zpracovat surovinu, nemusí ji milovat ani dokonale znát. Existuje mylná představa, že při vaření jsou důležité recepty. Ve skutečnosti jsou ale podstatné hlavně kuchařské techniky. Kdo umí řádně restovat, blanšírovat, dusit, konfitovat, marinovat nebo nakládat, poradí si nakonec s většinou surovin. To je celé tajemství toho, proč jsou soutěžící MasterChefa schopni vařit i s produkty, které jim třeba nejsou po chuti.
Jestli jsem nejlepší amatérský kuchař, to opravdu nevím. Pro mne to je efemérní symbol a zjednodušující nálepka. Každý z nás šestnácti finalistů je úplně jiná osobnost a každý z nás má své silnější i slabší stránky. A z některých kolegů jsem měl obrovský respekt. Ondrova všestrannost, Terčina profesionalita, Lubinova poctivost nebo Robinův tvůrčí přístup mě v dobrém slova smyslu šokovaly. Ale mohl bych říci hodně pěkného o každém ze zbylých patnácti čumáčků."
Mou předností je klid i racionální a logický přístup
Ač měl každý z amatérských kuchařů své přednosti, tak právě ty Martinovy byly nejefektivnější. Jaké to dle něj byly? "Mou předností je asi klid a nejspíše i racionální a logický přístup k zadaným úkolům. Ten se mi vyplatil mimo jiné ve finále," uzavřel vítěz MasterChefa 2022 s tím, co pro něj kuchařina a jídlo znamenají.
V jednom rozhovoru jste uvedl, že grafický design, tedy vaše profese, je hlavně nástroj pro zjednodušení a zrychlení mezilidské komunikace. Má takovou nějakou úlohu, podle vás, i jídlo?
"Jídlo je radost, rozkoš, láska, vášeň i náboženství. Neodmyslitelně patří k lidskému společenství, kde má nezastupitelnou společenskou funkci."