Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Výměna manželek 2024 Love Island 2024

Rajmont zdemoloval kadeřnictví: Své věci zničit můžete, má to ale háček, říká advokát

Matouš Rajmont možná vyvázne bez trestu, říká advokát.
Zdroj: Eliška Veselá a Pavel Dvořák/oba eXtra.cz / koláž: eXtra.cz
Předchozí Další
+ Dalších 18 fotografií
VYŠETŘOVÁNÍ

Jak redakce eXtra.cz jako první informovala, herec a promotér boxerských zápasů Matouš Rajmont (51) minulý týden zdemoloval barber v Říčanech u Prahy. Sdělil nám, že to udělal proto, že byl spoluvlastníkem a papírový majitel ho údajně chtěl „okrást“ a vyšachovat ho prý ze společného byznysu. Redakce eXtra.cz oslovila znalce paragrafů, ten tvrdí, že ve finále věc vůbec nemusí skončit u soudu.

Na jednu stranu Matouš Rajmont říká, že kromě dveří rozbil v podstatě jen to, do čeho sám investoval (kulečník, podlahy atd.), jeho údajný společník a majitel barberu však oponuje, že je to nesmysl. A odmítá, že by byl herec spoluvlastníkem. Naopak říká, že vyhrožoval i barberům a jeho rodině. To útočník zavrhl jako nesmysl, majitel si ale stojí za svým.

Advokát: Svoje si zničit můžete

Jak to vůbec může být s právní kvalifikací?

V momentě, kdy by rozbíjel své věci, tak by mohl. Čistě podle občanského zákoníku totiž máte právo věc držet, užívat ji, libovolně s ní nakládat a klidně ji i zničit. V rámci výkonu svého práva však nesmíte porušit právo jiného. To znamená, že můžete vlézt do kadeřnictví a tam zdemolovat svůj majetek, ale za předpokladu, že věci tvořily funkční obchodní celek s kadeřnictvím druhého společníka, tak už je to problém,“ varuje ovšem pro eXtra.cz známý pražský advokát Mgr. Jakub Drábek.

„Zničil sice svoje věci, ale současně znemožnil v tu chvíli podnikání někoho jiného, tím pádem by musel uhradit dotyčnému škodu,“ doplňuje.

„Musí ovšem prokázat, že ty věci jsou skutečně jeho. Pokud to neprokáže, například účtenkami, smlouvami, bude se na to hledět, jako by zničil cizí věc. Pak by šlo o vážnější problém,“ domnívá se advokát. Podle něj bude hodně záležet na detailech toho, jak se prokáže nebo neprokáže Rajmontovo vlastnictví zničeného vybavení.

Doporučené video: Záběry ze zničeného barberu v Říčanech:


Skončí to bez podmínky?

„Minimálně by tam mělo být poškození cizí věci ohledně zničení vstupních dveří. I toto trestní stíhání by ale čistě teoreticky mohlo být podmíněně zastaveno v momentě, pokud by pachatel škodu uhradil,“ doplnil pro eXtra.cz Mgr. Jakub Drábek s tím, že jiná věc je, pokud by se prokázalo jako pravdivé nebezpečné vyhrožování, o němž mluví poškozený majitel, zatímco herec a boxerský promotér Rajmont to vylučuje.

Právě kvůli tomu, že zde existují podobná tvrzení, nebyl Rajmont hned po činu obviněn. A není ani nyní.

„K žádnému obvinění v tomto případu zatím nedošlo. Dosud nebyli vyslechnuti všichni svědci a stále ještě nebyla vyčíslena škoda,“ uvedla pro eXtra.cz středočeská policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Rajmont přitom se podle svého tvrzení přišel sám udat na služebnu a nijak se svým útokem netají.

Děláte si srandu? Provokatérka Julie z Ruže pre nevestu zamířila do Love Islandu a diváci zuří

Související články

Další články

Nejnovější kauzy