Recept na jahodový koláč: Skvělé letní osvěžení, snadné na přípravu
Upéct jahodový koláč není žádná věda. Navíc jde o skvělé uplatnění oblíbeného ovoce, kterého se letos urodilo opravdu požehnaně. Nabízíme jeden letní svěží recept, který je jednoduchý a snadný na přípravu.
Letní koláč s jahodovým tvarohem
Na přípravu svěžího letního koláče budeme kromě čerstvých jahod potřebovat následující ingredience: (korpus) 2 vejce, půl hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru z jednoho citronu, půl hrnku oleje, čtvrt hrnku mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, půl prášku do pečiva.
Na krém si připravte: jeden tvaroh ve vaničce, jeden vanilkový cukr, jednu lžíci cukru moučka, dvě lžíce jahodové marmelády a nakonec balíček dortového želé.
Postup přípravy receptu
Postup přípravy tohoto receptu zahájíme tím, že žloutky oddělíme od bílků. Ke žloutkům přidáme cukr, vanilkový cukr a postrouhanou citronovou kůru. Vše promícháme a přilijeme olej, mléko a nakonec vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec dohladka vymícháme metličkou.
Další na řadě je zpracování bílků. Z těch vyšleháme sníh, který pak opatrně vmícháme do těsta.
Připravíme si kulatou formu, kterou vymažeme máslem (případně sádlem) a vysypeme moukou. Do formy vylijeme těsto, které uhladíme stěrkou. Takto připravené těsto vložíme do trouby a pečeme 20 až 30 minut při 170 °C.
Příprava jahodového tvarohu
Mezitím v misce umícháme dohladka tvaroh, vanilkový cukr a moučkový cukr spolu s marmeládou. Jahodový tvaroh je na světě.
Na upečený korpus, který necháme vychladnout, natřeme jahodový tvaroh. Koláč poklademe čerstvými jahodami a opatrně poléváme zchladlým dortovým želé.
Výsledek vaší pekařské práce necháte uležet v lednici, případně alespoň počkáte, než ztuhne želé, pak teprve vyjmete z formy.
Výhodou tohoto receptu je, že jahody můžete snadno nahradit i za jiné ovoce, které máte zrovna po ruce. Třeba za meruňky či broskve.
Podrobný recept na letní koláč s jahodovým tvarohem najdete na webu toprecepty.cz ➔