Recept na oblíbenou houbovou omáčku. Když nerostou houby, je třeba sáhnout po sušených
Obyčejně bývá houbařská sezona touto dobou v plném proudu, letos si kvůli dlouhotrvajícímu suchu rozjíždí jen pozvolna. Lokálně se už sice houby vyskytovaly na konci května a v průběhu července, v srpnu jsou ale lesy zatím převážně bez hub, poznamenala mykoložka Tereza Tejklová pro Český rozhlas. Situace se začala měnit k lepšímu po vydatných deštích v minulém týdnu. Přesto ještě na řadě míst musí milovníci hub na talíři sáhnout do zásob z předchozích let a uvařit něco z těch sušených. Jedním z nejoblíbenějších receptů je houbová omáčka z pomazánkového másla.
Recept na nejlepší houbovou omáčku
Houby začínají pomalu růst, ale zatím zdaleka ne všude. Pokud můžete sáhnout do zásob pro houby sušené, zkuste následující videorecept, který nabízíme v úvodu tohoto článku ve spolupráci s webem Toprecepty.cz. Na houbové omáčce z pomazánkového másla si pochutnáte!
Budete potřebovat 4 až 5 hrstí sušených hub. Houby zhruba na hodinu namočte do mléka. Další ingrediencí je cibule, kterou nakrájejte na jemno. V hrnci nechte rozpustit lžíci másla, poté nechte zpěnit cibuli, přidejte 4 až 5 lžic jemně nastrouhaného celeru. Nezapomeňte na koření - ideálně 4 až 5 kuliček nového koření a bobkový list. Vše orestujte, poté do hrnce nasypte lžíci hladké mouky a pořádně zamíchejte. Poté nalijte do hrnce dva hrnky vývaru, znovu promíchejte a přidejte scezené houby. Za občasného promíchání vařte asi 15 minut. Podle hustoty zřeďte mlékem z hub. Poté přidejte 150 až 200 gramů pomazánkového másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Podle chuti osolte a opepřete. A houbová omáčka je na světě!
Houbová mapa se houbařům může hodit
Český hydrometeorologický ústav před časem představil mapu pravděpodobnosti růstu hub, do které zahrnuje několik faktorů. Jedním z nich jsou srážky. Mapa pravděpodobnosti růstu hub vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro jejich růst. V polovině srpna byla tato pravděpodobnost na většině našeho území jen velmi malá. Nejpříhodnější podmínky byly na Jesenicku. Po deštích, které se přehnaly přes Česko v posledních dnech, se situace zlepšila, o čemž se můžete přesvědčit v naší fotogalerii pod článkem.
O užitečnosti této mapy pro houbaře se pro Český rozhlas vyjádřila mykoložka Tereza Tejklová: "Do jisté míry se podle toho řídit dá. Je to lepší než jezdit úplně naslepo. V mapě může být třeba oblast, kde houby rostou, i tam se vám ale může stát, že zastavíte u lesní cesty a nebude tam ani prašivka. Popojedete o dvě cesty dál a nasbíráte košík."
Související články

Svatomartinské hody jsou tu: Jaké recepty nesmějí chybět na vašem seznamu? Nezapomeňte na martinské rohlíčky a kaldoun

Je tu oblíbený samosběr jahod: A co z nich? Vsaďte na zmrzlinu, svěží řezy či jahodové tiramisu

Jak na pampeliškový med: Vyrobte si doma zdravý poklad z louky či zahrady. Stačí květy, citron a cukr

Nejlepší recepty z vajec: Velikonoční nádivka, tlačenka i vajíčkové saláty
