Recepty z cukety: Máte je raději smažené, syrové nebo nakládané?
Cuketa je zdravá letní zelenina, která vzhledem připomíná okurku. A vzhled není to jediné, co mají společného. Jsou si podobné také v tom, že obsahují větší množství vody. Cuketa však má nesmírnou výhodu v tom, že v kuchyni jde využít jak syrová, tak vařená. Poradíme vám, do jakých receptů se nejlépe hodí.
Cuketové placičky
Omytou cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte odstát. Následně slijte vodu, kterou cuketa pustila.
Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, nakrájenou anglickou slaninu (případně šunku), mouku s práškem do pečiva, žloutky, nasekané bylinky a promíchejte.
Ušlehejte sníh z bílků, který opatrně vmíchejte do zpracovávané cukety. Osolte, opepřete a smažte na oleji dozlatova. Výsledek bude stát za to!
Podrobný videorecept na přípravu cuketových placiček ➔
Nakládané cukety
Ještě větší lahůdkou jsou nakládané cukety. Zeleninu stačí omýt a nakrájet a nechat hodinu stát ve větším hrnci v osolené vodě spolu s oloupanou a nakrájenou cibulí.
Po hodině vodu slijte a zeleninu i s cibulí nadávkujte do zavařovacích sklenic.
Nálev připravte z vinného octa, hořčičného semínka, cukru a celého pepře. Kdo má rád pikantní variace, může přidat chilli. Milovníci exotiky zas ať zkusí lžičku kurkumy.
Nálev provařte, poté odstavte, zalijte cukety, zavíčkujte, důsledně uzavřete a zavařte tak, jak to běžně děláte.
Jak na zeleninové zavařeniny ➔