Revoluce v pití piva: Češi si už jedenáctku ani dvanáctku nedají!
Nebojte, zlatavý mok si budete v Česku moct vychutnat i nadále. Od letošního prosince se změnil jen způsob pojmenování některých druhů piva. Na svědomí to má ministerstvo zemědělství, které novelizovalo patřičnou vyhlášku.
Jestliže jsme doteď znali 11- a 12stupňová piva jako ležáky, od nynějška se tak budou označovat pouze piva, která se kvasí spodně. Pokud se pivo vyrábí svrchním kvašením, nese teď název plné pivo.
Místo speciálních se u piv o 13 a více stupních setkáte s označením silná. Piva se sníženým obsahem alkoholu, tedy s 0,5 až 1,2 % alkoholu, se nově nazývají nízkoalkoholická. Beze změny zůstávají nealkoholická piva s 0,5 % alkoholu.
Úplnou novinkou je atypický pivní nápoj. Tak se bude označovat pití vyráběné na bázi piva, které má odlišný podíl sladu či se kvasí jiným způsobem.
Co si o tom myslíte? Zdají se vám tyto změny jako zbytečné, anebo namístě?