Ryby jíme stále častěji. Všímáte si jejich certifikace?
Ryby jíme stále častěji. Podle Českého statistického úřadu jejich spotřeba u nás vzrostla od roku 2016 do 2019 o pětinu. Zvyšuje se tak důležitost odpovědného chovu či lovu ryb. Jeho udržitelnost garantují mezinárodní certifikace.
Jednou z nich je značka MSC, která znamená udržitelný způsob lovu pouze v povolených oblastech. Další je ASC, která označuje ryby, jež pochází z ekologického a společensky zodpovědného farmového chovu. Čerstvé lososy s výhradně jednou nebo druhou certifikací nabízí Albert. Divocí lososi mají ekoznačku MSC a chovaní ASC.
„Jako odpovědný obchodník klademe důraz na udržitelnost a ochranu přírodních zdrojů, aby zůstaly zachované i pro příští generace,“ komentuje rozšiřování certifikací Tomáš Šimek, komerční ředitel v Albertu. „Do budoucna budeme sortiment ryb chovaných či lovených s úctou k moři dál rozšiřovat,“ dodává.
Obliba lososa v předvánoční době roste
S novinkou přichází Albert v době, kdy domácnosti zařazují lososa nejen do běžného jídelníčku, ale i na Vánoce na štědrovečerní večeři. V posledních letech v předvánoční době výrazně roste zájem o čerstvého lososa, který patří mezi nejoblíbenější alternativy klasické vánoční ryby, a to hlavně u mladých ve věku od 27 do 35 let.
Získat certifikát není jenom tak
Aby mohl produkt nést ekoznačku MSC nebo ASC, musí získat certifikát nejen rybářská společnost, ale také všechny společnosti v dodavatelském řetězci, tedy distributoři, velkoobchodníci, výrobce či maloobchodníci.
„Tyto certifikační systémy zajišťují spotřebiteli, že nakupuje mořské ryby a plody, které jsou udržitelné pro životní prostředí a také, že nikde v dodavatelském řetězci nedochází k žádnému klamání a k případnému porušování pravidel společensky zodpovědného chovu a lovu ryb,“ vysvětluje smysl certifikace Pavel Mikoška, ředitel kvality v Albertu.
Jak na čerstvost ryb
Obal lososů Albert nově opatřil QR kódem. Zákazníci díky němu získají tipy a triky, jak ryby uchovávat, inspiruje recepty a také informuje o certifikaci.