Samosběr jahod odstartoval: Co s nimi? Výborná jahodová zmrzlina, sorbet, panna cotta, ale i klasické řezy
Jahody jsou jedním z nejvíce oblíbených plodů léta. Rozplývají se na jazyku a nabízejí intenzivní chuťový zážitek. S příchodem jahodové sezóny je ten pravý čas prozkoumat nekonečné možnosti, jak využít tyto červené poklady v kulinářském umění. Vyzkoušejte panna cottu, zmrzlinu i jahodové řezy. A že nemáte zahradu, kde byste je natrhali? Je tu období samosběru, a tak je to snadné – jen se podívejte po nejbližší jahodové farmě. Pár tipů na skvělé jahodové recepty jsme pro vás připravili ve spolupráci s webem Toprecepty.
Jahody miluje téměř každý, jsou zdravé i lahodné. Možností, jak je zpracovat, je mnoho. Zde jsme pro vás připravili pár receptů od těch nejznámějších až po ty méně typické.
Jahodová zmrzlina na více způsobů
Chcete se v horkém létě zchladit? Vhod jistě přijde poctivá domácí jahodová zmrzlina. Na tento recept vám stačí pět surovin a 10 minut. Jahody rozmixujeme a vmícháme smetanu, mléko, citronovou šťávu a krupicový cukr. Následně vlijeme do nádoby, ve které pochoutku necháme zmrazit. Můžeme použít velkou, nebo naopak více malých a udělat tak pro každého osobní porci. Namísto smetany či k ní můžete přidat tvaroh nebo jogurt, který zmrzlině dodá svěží chuť, záleží jen na vašem vkusu.
Plánujete zahradní párty a chcete své hosty oslnit? Vsaďte na jahodové nanuky! Postup je podobný jako u předchozích receptů, pouze budete navíc potřebovat tvořítka na nanuky. Úspěch je však zaručen a zamilují si je i děti.
Módní a přitom nejsnadnější cestou, jak jahody zpracovat, je jahodový sorbet, který opět můžete dát do misky i nechat zmrznout na špejli.
Snadná panna cotta s jahodami
Dalším chladivým dezertem, který okouzlí vaše chuťové pohárky, je zatím u nás ne moc známá panna cotta s jahodovým želé, jež vás překvapí svou jednoduchostí a dokonalou kombinací svěžích jahod a jemné panna cotty. Jak panna cottu s jahodami připravit?
Do skleniček naskládáme jahody nakrájené na plátky, zalijeme dortovým želé, které jsme připravili podle návodu na sáčku, a necháme ztuhnout. Ve studené vodě namočíme plátkovou želatinu a necháme nabobtnat. Mléko, smetanu a cukr přivedeme k varu a hned odstavíme z ohně, nyní do něj přidáme vymačkanou želatinu. Touto směsí následně doplníme skleničky s jahodami.
Teď už jen počkat, až vše ztuhne. Buďte kreativní a ozdobte své skleničky třeba lístky máty nebo plátky čerstvých jahod. A voilá, efektní dezert, kterým ohromíte všechny návštěvy, je na světě.
Nesmrtelné jahodové řezy
Jahodové řezy jsou nejen v létě velmi oblíbené. Oblíbené jsou zejména ty se smetanou a želatinou, protože právě díky těmito dvěma složkám jsou ideálně odlehčené a svěží. Příprava vám nezabere ani hodinu a celá rodina se po nich bude moci utlouct. Zajímavou alternativu nabízí i tento recept, kde smetanovou část klademe až na želatinu.
Milujete nanuk Mrož? Nejste sami. Tento oblíbený jahodový nanuk inspiroval nejednu hospodyňku k vyzkoušení receptu na báječné řezy v "mrožím" stylu. Chutnají stejně, proto si milovníci této zmrzliny přijdou na své. Výsledkem je dokonalá pochoutka, kterou musíte ochutnat.
Kam na samosběr jahod?
Samosběr jahod je spojen se začátkem června a většina jahodových farem, které tuto službu nabízejí, již je tedy otevřena. Než se však na nějakou vypravíte, určitě si zkontrolujte, zda už jahody dozrály a farma je tedy nabízí k otrhání.
Nezapomeňte také na to, že sběr jahod není procházka růžovou zahradou, ale pravděpodobně se u toho pěkně zapotíte. Velkou garderobu nechte tedy určitě doma a nezapomeňte na pohodlné boty vhodné do hlíny. Také myslete na to, že jahody musíte do něčeho dávat, a tak si vezměte vhodnou nádobu. Nejlepší je nějaká s ouškem, za které ji můžete držet a nosit.
Před návštěvou farmy si zjistěte cenu a všechny podmínky sběru. Třeba zda nemají určenou minimální váhu, kterou budete muset zaplatit. Více dobrých tipů k samosběru pro vás připravil web Toprecepty.cz.
Související články

Nový rok, nové chutě: Levné a zdravé vaření s luštěninami a dalšími dobrotami

Co jíst v postní době? Ponořte se do chutí luštěnin a lahodných kaší

Vánoční pečení na druhý advent: Nastal čas tradičního cukroví z křehkých těst

Skvělé recepty s bezinkou: Dokonalý sirup, šťáva a nezapomenutelná marmeláda

Pečení na druhý advent: Připravte si tradiční cukroví z křehkých těst. Do náplní se zatím nepouštějte
