Trendy
Karel Heřmánek Výměna manželek 2024 Clash of the Stars 9 Love Island 2024

Sebevraždu Karla Heřmánka se budou lidé snažit napodobit, obává se odborník. Nešťastníci skákali pod vlak i po smrti Bartošové

Karel Heřmánek, Jan Beer a Iveta Bartošová
Zdroj: herminapress, se souhlasem J. Beera / koláž: eXtra.cz
Předchozí Další
+ Dalších 42 fotografií
VAROVÁNÍ

Sebevražda Karla Heřmánka není jen osobní tragédie pro jeho nejbližší i pro fanoušky, nese s sebou také další velké riziko. „Bohužel když něco podobného udělá známá osobnost a věnuje se tomu tak mimořádná pozornost, jako jsme toho nyní svědky u pana Heřmánka, je skoro jisté, že to někomu ve vážných potížích dodá impuls vykonat to stejné jakoby po jeho vzoru. A obávám se, že první případ už máme,“ řekl eXtra.cz znalec lidské psychiky Jan Beer.

Karel Heřmánek se zastřelil: Odborník našel smrtelnou nápodobu

Herec Karel Heřmánek spáchal sebevraždu v sobotu. Došlo k ní zastřelením. A hned v pondělí se podle policie zbraní usmrtil ve Zlíně jiný muž.

„Může to být náhoda, ale zpravidla to souvisí s rizikem napodobování sebevražedného chování. Kdo se dostal do pro něj naprosto bezvýchodné situace, může si říci: I ten pan Heřmánek k tomu našel odvahu, tak já ji v sobě najdu také,“ varuje pro eXtra.cz psychoterapeut Jan Beer.

Podle něj se to v minulosti už stávalo.


Vzorem byla i smrt Ivety Bartošové

„Hodně medializovaný byl také případ sebevraždy Karla Svobody a krátce poté mi připadalo, že jsem v tisku četl o podstatně více sebevraždách střelnou zbraní. Po skoku Ivety Bartošové pod vlak zase ve stejné obci, v Uhříněvsi, ukončilo svůj život také několik lidí na kolejích. Dobrovolné odchody osobností z tohoto světa jsou bohužel pro některé utrápené duše impulsem k provedení podobného skutku,“ domnívá se expert.


Jak tomu zabránit

Dá se proti tomu nějak účinně bojovat?

„Většinou stačí být vnímavý ke svému okolí, ke svým nejbližším. Aspoň tedy u těch, kteří sebevraždu zvažují a plánují dlouhodobě. Tam se dá čistě teoreticky včas zasáhnout, když se s tím včas něco začne dělat. Horší je to ovšem u sebevražd, ke kterým se dotyčný rozhodne rychle, impulsivně, hned v tu danou chvíli – například pod vlivem alkoholu, momentálního pocitu beznaděje a podobně,“ doplnil pro eXtra.cz psychoterapeut Jan Beer.

To byl zase týden: Petr Pavel promluvil o plastice Jaromíra Soukupa. Vyměnila sexy mozek za toxic mozek, řekl o Feuereislové

Související články

Další články

Nejnovější kauzy