Šéfem za pár minut: Nekřečkuju, zásoby by měly být s mírou, říká Zdeněk Pohlreich
Ekonomické vaření nemusí být nudné a nezáživné. Jak tvrdí Zdeněk Pohlreich v pátém díle pořadu Šéfem za pár minut "Každé jídlo potřebuje péči. Pak chutná skvěle. Takže než něco zhltnout na stojáka, je lepší věnovat čas přípravě, a pak si o to víc užít i konzumaci a radost z jídla."
Bez čeho se v kuchyni klidně obejdete?
Já moc nepoužívám cukr, a vůbec nepotřebuju předvařená jídla ani jiné urychlovače chuti, ani všelijaké biozázraky.
Jak se díváte na vyhazování jídla?
Je to jedna z věcí, která mi skutečně vadí. Jsem tak naučený z hospody, kde máme pravidlo, že peníze se v gastronomii nevydělávají nákupem surovin a jejich vyhazováním bez užitku. Jde v podstatě o ekonomickou věc a použití zdravého rozumu.
Češi jsou dobře známí tím, že často nakupují velké zásoby trvanlivých potravin, aby bylo tzv. po čem sáhnout. Ne každý to však bere jako rozumné řešení a Pohlreich je jedním z těchto lidí.
Proč Češi tak rádi dělají zásoby potravin?
Třeba se bojí toho, že líp už bylo, já nevím. Já vlastně nevím, jak to Češi mají, můžu mluvit jen sám za sebe, já moc nekřečkuju a z hladu strach nemám.
Kdybyste jim měl poradit, co skladovat, co by to bylo? Těstoviny, rýže? Něco úplně jiného?
Všeho s mírou je jediný rozumný přístup. Kdo to nechápe, tomu není rady.
Hodně žen si stěžuje, že už je vaření nebaví, když se mu věnují denně. Měl jste také někdy pocit, že kuchyni nechcete ani vidět?
Já ani ne, vaření je moje vášeň a svoji kuchyň mám moc rád. Tím nechci říci, že bych byl úplný fanatik a občas radši nešel do hospody a tak. Vaření, když na něj nemáte náladu, nemůže dopadnout moc dobře.
Jste známý tím, že v kuchyni úzkostlivě dodržujete pořádek. Fakt do ní nepatří tvůrčí chaos?
Tvůrčí chaos je zoufalá výmluva. Já si myslím, že bordel na stole znamená bordel v hlavě. No, a ten znamená jídlo, které nestojí za nic.