Šéfem za pár minut: Roláda ze sušenek je pozůstatek socialismu, říká cukrářka Iveta Fabešová
29. října na televizi Prima vtrhl nový pořad Šéfem za pár minut. Své síly spojili Zdeněk Pohlreich (63) s Ivetou Fabešovou a výsledkem je oslnivá kuchyně v každé rodině. Diváci mohou sledovat skvělé tipy na rodinné vaření a pečení ze surovin, které stoprocentně mají ve spíži.
Iveta Fabešová je známou cukrářkou, vybudovala prestižní značku cukráren IF Café a v Praze také otevřela největší cukrářskou akademii v Evropě. Je autorkou knih Sladká Francie, Iveta a české sladkosti, Slavnostní pečení a Sladké a veselé. V rozhovoru prozradila, za co by pochválila lidi, kteří doma pečou, jaký dezert nemá ráda a co se jí při pečení nejvíc nepovedlo.
Za co byste pochválila lidi, kteří doma pečou?
„Je to skvělé, že se doma postaví k kuchyňskému pultu a rozhodnou se něco připravit. Jistě vždy existuje varianta dort si koupit, ten doma připravený je ale navíc okořeněný láskou. Navíc k nedělnímu obědu nebo jako povzbuzení pro distanční výuku chutná nejlíp (smích). Taky je dobré lidi pochválit za odvahu zkoušet nové věci. Za chuť se vzdělávat a pouštět se i do složitějších receptů.“
Co byste domácím pekařům a cukrářům poradila, aby výsledek byl vždy skvělý?
„Rozhodně platí, že je dobré nešetřit na vstupních ingrediencích. Taky se občas potkávám s tím, že lidé si receptury upravují, ale jak vždycky říkám, z pomazánkového másla skvělé Tiramisu neuděláte. Tak si hlídejte nejen ingredience, ale i receptury. Jsou ozkoušené a v cukrařině rozhodně neplatí – gram sem, gram tam, to se ztratí. Neztratí, naopak, když si budete chtít přilepšit třeba máslem, může vám to zničit celé snažení.“
Jaký český dezert jste vůbec nepochopila a přesto se hojně dělá?
„Třeba roláda ze sušenek Bebe. Sušenky nakladené na sebe, pospojované pudingovým krémem… Divný pozůstatek socialismu. Přesto se v českých kuchyních stále drží. Asi těm, kdo chystají jídla dnes, připomíná dětství. Smůla, že víc, než babiččiny buchty, makovníky… A pak nemám ráda krémy, které jsou na bázi vyšlehaného tvarohu smetany atd...já věřím, že vše v cukrařině musí projít teplem a teprve následně vyšleháno.“
Je nějaký dezert, o který se lidé sice doma snaží, ale nikdy nemůže dopadnout v domácích podmínkách dobře?
„Myslím, že těžké jsou skládané dorty, kde musí být jednotlivé složky zamraženy. To už je vyšší cukrařina a v domácích podmínkách složitá. Jsou zkrátka dobroty, které doma nepřipravíte, tak se s tím smiřte. Zase ale výhodou je, že spoustu laskomin si doma připravit můžete, tak se jim věnujte.“
Co se vám při pečení v životě nejvíc nepovedlo, máte nějakou takovou vzpomínku?
„Těch je!! Občas se mi stane, že se prostě nedaří, ale to k řemeslné práci patří. A když se vám pečení nedaří, odložte ho také. Spálený krém, sražené těsto – vám nikdo jíst nebude a vy budete o to víc naštvaní. Když mám takový den tak vím, že nejlepší je jít domů a nedělat nic. Ono to druhý den vyjde.“