Šéfem za pár minut: Zdeněk Pohlreich nenávidí plýtvání jídlem. Vidím promarněné peníze, říká
Ekonomické vaření nemusí být nudné a nezáživné. Jak tvrdí Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéfem za pár minut, věci stačí jen správně uchopit, aby vznikly chutné dobroty, které nevysají peněženku. Navíc když se na přípravu jídel a fungování kuchyně podíváte jako šéf, nebudou ani zbytky na vyhození.
Sám Zdeněk Pohlreich plýtvání surovinami nemá rád. „Samozřejmě já nenávidím vyhazování surovin. Vidím za tím mimo jiné tu práci, kterou musel někdo udělat, aby ta surovina mohla vzniknout. A také promarněné peníze a práci, kterou jsem musel udělat, abych si to mohl koupit,“ vysvětlil.
V jeho kuchyni neexistuje nic, co by vyhodil s radostí. „Já nejsem fanatik, který si myslí, že je to největší problém současného světa, jak se o tom občas píše. Jde jen o zdravý rozum a poučení se z minulosti, kdy jsme se prostě jen neměli tak dobře a vznikly ty nejlepší recepty. Nic víc,“ dodal.
Plýtvání jídlem
Češi mají vést žebříčky v plýtvání jídel, tomu ale Pohlreich moc nevěří. Má také radu pro ty, kteří si v kuchyni nejsou sami sebou příliš jistí. „Nevím, že bychom vedli nějaké žebříčky v plýtvání, já na tyhle žebříčky a názory na to, jací jsou Češi, moc nevěřím. Je ale docela dobře možné, že si lidé tu práci prostě neumějí naplánovat nebo si kuchařsky nevědí rady, nebo se prostě stydí. Třeba naše knížka Superjednoduše trochu pomůže těm, kteří prostě jen nevědí jak na to.“
I pro mnohé cizince jsme národem, který se spokojí se smaženým sýrem a hranolky nasáklými olejem. Umí si Češi podle Pohlreicha vůbec vážit kvalitního jídla? „Jednoduše se dá říci, že to záleží na každém zvlášť a nelze strkat všechny do jednoho pytle. Každý se rozhoduje sám za sebe a má odlišné možnosti. Nemyslím, že jsou Češi v tomhle nějakou výjimkou,“ zastal se Zdeněk národa.