Silvestr nejsou jenom chlebíčky, ale i ty přijdou vhod. Zkuste i slaný dort a domácí tyčinky
Je tu silvestr a s ním i bujaré oslavy posledního dne roku. Plánujete večírek a hledáte nějakou inspiraci, co na něm podávat k občerstvení, abyste vydrželi do novoročního přípitku? Vsaďte na slaný dort nebo domácí tyčinky. Nic ovšem nepokazíte ani nestárnoucími jednohubkami. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme se podívali na to, jak připravit to nejlepší silvestrovské pohoštění.
Tradiční české chlebíčky
Ačkoli silvestr není jen on chlebíčkách, není potřeba je úplně vynechávat. Věděli jste vůbec, že jde o ryze český vynález? Za jeho vznikem stojí vynalézavý podnikatel v lahůdkách Jan Pauker, který tuto pochutinu poprvé připravil malíři Janu Skramlíkovi, pro něhož byly klasické jednohubky, jež mu pochoutkář připravoval běžně k práci, nakonec moc malé. V podobě, v jaké je známe u nás, nejsou doposud ve světě vůbec běžné.
Pomazánek na chlebíčky je celá řada. Oblíbená je například ta z brambor, majonézy, kyselých okurek a šunkového salámu, které se právě kvůli složení říká strouhaný salát. Vyzkoušet můžete i podobnou bramborovou pomazánku bez masa. Brambory tvoří základ mnoha pomazánek, a i když v receptu nejsou, většinou jí neuškodí a hodí se, pokud potřebujete nátěrku nastavit. Naopak ovšem můžete udělat i obdobnou variaci předchozích pomazánek bez brambor, ale zato s vejci.
Vytuněné jednohubky
Snad nejoblíbenějšími chuťovkami všech oslav bývají jednohubky. Díky tomu, jak jsou malé, může být pomazánka na ně chuťově výraznější. Rolls-Royce mezi pomazánkami je jednoznačně česneková pomazánka, která by na silvestra neměla chybět. Jejích obdob je poté mnoho. Může být se strouhaným tvrdým sýrem nebo třeba s aromatickými tvarůžky.
Další notoricky známou a oblíbenou pomazánkou je nivová. Její příprava zabere ani ne 5 minut. Receptů na ni je mnoho. Na ten snad nejsnadnější je potřeba jen niva a smetana ke šlehání. Z nivy nejprve v mixéru se sekáčky uděláme hmotu podobnou tavenému sýru a přidáme smetanu. Poté šleháme, dokud se suroviny správně nepropojí. Nesmíme to ovšem přehnat, aby se nám smetana nezdrcla. Jiný recept zase doporučuje nivu nejprve rozpustit ve vodní lázni a výsledek bude podobný. Na vytuněnější pomazánku využijete i cibuli a tvarohový sýr. Ten můžete pak dle libosti vyměnit za tvaroh. Je na vás nivová pomazánka příliš jemná? Přidejte do ní česnek!
Tyto pikantní pomazánky se skvěle doplňují s hrozny, kousky mandarinky, suchým salámem či vlašské ořechy. Prioritně ovšem záleží na vaší chuti.
Možností, jak ozvláštnit a zdietnit klasické jednohubky, je použít místo koleček rohlíků či bagetek zdravější okurku.
Tyčinky na poslední chvíli
Pokud nejste v zrovna Magdalena Dobromila Rettigová a spíše než v kuchyni trávíte čas kdekoli jinde, ale přesto se hladová návštěva blíží, vsaďte na tyčinky z listového těsta. Jak na ně? Rozválejte ono koupené těsto na placku o výšce zhruba 3 milimetry, okořeníte dle chuti, nakrájíte na tenké proužky a dejte péct do vyhřáté trouby. Kromě koření můžete těsto potřít kečupem, drcenými rajčaty, posypat sýrem, šunkou, polít olivovým olejem... Ani zde se kreativitě a chuti meze nekladou. Těsto můžete také na začátku rozdělit na dva díly. Jednu část pak posypete stejně jako v prvním případě, tou druhou ji následně přikryjete, nařežete a zatočíte do spirály. Z úplně jednoduché záležitosti tak rázem vytvoříte efektní pochoutku.
Ani domácí tyčinky nemusí zabrat více než půl hodinky. Stačí vám hladká mouka, vejce, máslo, trošku prášku do pečiva a sýr, který jim dodá požadovanou chuť. Vyzkoušejte třeba ty bryndzovo-nivové.
Slaný dort
Naopak ne zcela snadnou záležitostí může být slaný dort. Zato si ovšem můžete být jisti, že na váš večírek, kde bude tento dort přítomen, jen tak někdo nezapomene.
Nebojte se, troubu potřebovat nebudete. Místo těsta si vystačíte s hotovým toustovým chlebem. Z vařených vajec, salámu, cibulky, sýru, kyselých okurek, majonézy a zakysané smetany pak umíchejte salátek, který ochutíte a necháte odležet v lednici. Toustovým chlebem pak vyskládejte dortovou formu a pak ve dvou až třech řadách dle množství prostřídejte se salátem. Srovnejte nedokonalosti a dejte uležet. Zvlášť si umíchejte pomazánku z krémových sýrů a křenu dle chuti, kterým poté dort obmažete. Na závěr jej ozdobte sýrem, šunkou salámem a zeleninkou.