Sladký víkend: Jak jednoduše připravit vosí hnízda, marokánky či vaječný likér?
Adventní čas je časem pečení vánočního cukroví - vosí hnízda či marokánky patří k těm nejsnadnějším a nejoblíbenějším. Někdo má harmonogram, co a kdy přesně udělat. Ne každý však oplývá umem připravit správné těsto, nechat ho v troubě ideální čas, a pak ho ještě krásně dozdobit nebo obalit v moučce. Naštěstí i pro takové existuje varianta cukroví a dalších pochutin, na které není potřeba dlouhých příprav ani správně nastavené teplo trouby.
Je krátce před Vánoci, kdy už peče asi každý, kdo peče a mlsá rád a těší se na domov provoněný vanilkou a skořicí. Snadné a rychle hotové druhy cukroví, kterými uspokojíte mlsné jazýčky vašich bližních a zároveň se nevyčerpáte pobíháním po kuchyni, jsou k nezaplacení.
Jak na marokánky
Jedním z nejsnadnějších druhů cukroví jsou marokánky. Na sporáku umícháte kašičku, přidáte spoustu oříšků a ovoce, vytvoříte hromádky dál od sebe na plech vyložený papírem na pečení a zbytek za vás udělá rozehřátá trouba. Pak stačí jenom upečené placičky uskladnit a pro milovníky čokolády ještě spodní stranu čokoládou potřít, ale ani to není nutné. Chutnat budou, za to ručíme.
Vaječný likér doplní chuť Vánoc
Nejde však jen o cukroví. Mnozí v tomto čase se také pouštějí do výroby vaječného likéru nebo i koňaku. Ten můžete vyrobit více způsoby. Ve všech se vaří likér ve vodní lázni, ať už z pudinku nebo mléka a smetany nebo z kondenzovaného mléka.
Pokud ale chcete vaječný likér rychlý bez vaření, je nejlepší způsob prostě rozmixovat žloutky s vanilkovým cukrem, kondenzovaným mlékem slazeným i neslazeným a rumem podle našeho receptu, nalít do lahví a nechat odstát. Tento likér časem zhoustne tak, že ho můžete použít k plnění vosích hnízd nebo do krémů. Předpokladem jsou ale zcela čerstvé žloutky od ověřeného zdroje.
Co se zbylými bílky?
Po uvaření koňaku nastane problém, co se zbylými bílky. V duchu sladkého týdne můžete připravit pusinky.
Z bílků ušleháte podle našeho receptu hustý sníh s cukrem, můžete obarvit džemem nebo potravinářskou gelovou barvou. Sáčkem s řezanou trubičkou na plech vyložený papírem na pečení tvoříte malé kopečky nebo jiné tvary a sušíte ve velmi mírné troubě při 70-80 °C s ventilátorem a pootevřenými dvířky, dokud nejdou z papíru odloupnout. Trvat to může 60-90 minut podle velikosti.
Vosí hnízda – hit mezi nepečeným cukrovím
Také nepečené cukroví je hotové raz dva a uspokojí všechny. Oblíbená jsou třeba taková vosí hnízda neboli včelí úly. Stačí si vybrat, zda je uděláte ořechové nebo z piškotů a kakaa podle babiček. Uhnětete hmotu, naplníte formičku, uděláte důlek, naplníte krémem nebo hustým likérem, přilepíte linecké kolečko nebo dětský piškot a je hotovo. Aby šla práce od ruky, máme výbornou vychytávku - jak na vosí hnízda.
Nepečené kuličky
I nepečené kuličky podobné známé cukrovince Raffaelo jsou rychlé a oblíbené. Na ty nejrychlejší smícháte kondenzované slazené mléko, kokos a změklé máslo, do kousíčků „těsta“ zabalíte oloupané mandle, vytvoříte kuličky, které ještě obalíte v kokosu, a dáte do chladna. Existuje mnoho variant bez tuku, s drcenými oplatkami v těstě, sušeným mlékem, tvarohem, bílou čokoládou apod. Sami si jistě vyberete tu, která vám bude vyhovovat.