Takhle paří Slováci: Točené pivo teče proudem, Češi smutní nad lahváčem
V pondělí na Slovensku opět ožil život v ulicích. Po několika měsících totiž mohly v rámci rozvolnění otevřít i zahrádky a lidé toho ihned využili. Běžně tak bylo k vidění, jak si Slováci užívali točené pivo či čerstvou kávu na terasách restaurací a kaváren. Češi tak zatím svým sousedům zatím mohou jen tiše závidět.
"Zatím se to rozbíhá pomalu. Uvidíme, jak to půjde. Snad se situace bude zlepšovat," řekl ČTK číšník jedné z oblíbených bratislavských restaurací, která před propuknutím epidemie covid-19 bylo často zaplněna zákazníky.
Navzdory slunečnému počasí hosté při posezení venku měli na sobě kabáty, bundy či svetry. Teplota ve slovenské metropoli se totiž pohybovala jen kolem deseti stupňů Celsia.
Restaurace na Slovensku mohly zhruba od poloviny prosince vydávat jídlo a nápoje pouze přes okénko, případně je v rámci donáškové služby doručovat zákazníkům. I po nynějším uvolnění omezení nadále platí zákaz konzumace v interiérech barů, kaváren či restaurací.
Na noční život zatím nedošlo
Pro provoz zahrádek úřad hlavního hygienika stanovil několik pravidel – mezi stoly by měl být odstup alespoň dva metry, jídlo a nápoje musí podávat personál, příbor nesmí být volně dostupný a po každém zákazníkovi je třeba dezinfikovat jídelní lístek, stoly, stoličky či křesla. Některé podniky například nechaly na stole ceduli, kterou má zákazník při odchodu otočit na správnou stranu, aby obsluhu upozornil, že je potřebná dezinfekce.
Návštěvníci restaurací by zase měli roušku či respirátor sundávat pouze během konzumace jídla a nápojů. Na noční posezení na terasách podniků si zájemci ještě budou muset počkat. V zemi totiž nadále platí až na výjimky zákaz vycházení po 20:00 SELČ.