Trendy
Výměna manželek 2024 Povodně 2024 Love Island 2024 5 let od smrti Karla Gotta

Soukup přišel o zbraň: Stačí řev matky nebo zahájení stíhání. Advokát popisuje, co se mohlo stát

Jaromír Soukup přišel o zbraň: Stačí řev Agáty Hanychové. Advokát popisuje, co se mohlo stát
Zdroj: koláž eXtra.cz/eXtra.cz Pavel Dvořák
Předchozí Další
+ Dalších 33 fotografií
ROZHODNUTÍ

Jak redakce eXtra.cz informovala, Jaromír Soukup ve čtvrtek přišel o zbraň. Zabavila mu ji policie, která si pro ni přišla k němu domů. Zjistil to deník Blesk. Redakce eXtra.cz oslovila známého pražského advokáta Mgr. Jakuba Drábka, který varuje, že někdejšímu majiteli televize Barrandov může trvat dokonce dlouhé roky, než ji dostane zpátky. A to dokonce i ve chvíli, kdyby se mu neprokázalo zavinění rvačky.

Jaromír Soukup musel odevzdat zbraň

Jaromír Soukup měl zbraň na vyžádání policie ČR bez problémů odevzdat. Informoval o tom Blesk.

Znamená to ale něco konkrétního pro vnímání zapeklitého případu, v němž máme „dvě pravdy“, respektive dva úhly pohledu?

Připomeňme si, že Agáta Hanychová opakovaně tvrdí, že má strach o život, že expřítel ji chtěl napadnout, zatímco Soukup říká, že celé to na něj bylo narafičené ve snaze ho ukázat jako agresora a připravit ho díky tomu o dceru. A k tomu se dušuje, že to on byl vyprovokován a napaden.

Naznačují snad strážci zákona svým posledním krokem, že podnikateli nevěří v míře zavinění ohledně nedávné rvačky s manželem Agáty, svým protivníkem Miroslavem Dopitou?


Advokát: Museli ji zabavit

Na to se náš web zeptal zkušeného advokáta.

„Pokud by dotyčný zbraň po podobné potyčce z preventivních důvodů odevzdal sám, tak by se mu to dalo přičíst k dobru. To, že si pro ni policie přišla, může mít ovšem řadu důvodů a rozhodně to neznamená, že si je stoprocentně jistá, že dotyčný je v prošetřovaném případě jednoznačným viníkem,“ sdělil eXtra.cz známý pražský advokát Jakub Drábek.

K zabavení zbraně dochází velmi často ve chvíli, kdy je pouhé podezření z možného spáchání trestného činu. Pak se zabavuje zbraň i zbrojní průkaz. Policisté v takových případech posuzují i takzvanou ztrátu spolehlivosti držitele zbraně. V momentě, kdy se dva muži v ráži porvou, bůhvíco na sebe pokřikují, přičemž čistě teoreticky tam od jednoho klidně k druhému mohlo znít i vyhrožování, tak není vůbec jiná cesta, než zabavit zbraně u aktérů případu. A proto bych odevzdání zbraně nějak nevychvaloval, nejde o žádné hrdinství. Dotyčný ani neměl jinou možnost,“ upozorňuje znalec práva s dlouholetou praxí.


„Jinými slovy: je docela dost dobře možné, že pokud by měl v legálním držení nějakou zbraň i oponent dotyčného z rvačky (Dopita – pozn. red.), zbraň mu zabaví také. Ale jistotu bychom měli až po prostudování příslušných dokumentů,“ drží si Drábek od případu raději profesionální odstup s tím, že podrobnosti nezná a tak se může vyjadřovat jen obecně.

Zbraň se dle zákona zabavuje i v případě, pokud by vůči dotyčnému bylo zahájeno trestní stíhání. Ohledně Jaromíra Soukupa ale nemáme momentálně informace, že by proti němu policie vznesla jakékoli obvinění.

„Záleží ale opravdu na detailech konkrétního případu a ty my u tohoto neznáme. Čistě teoreticky mohou být důvodem k zabavení zbraně například i hlasité stížnosti bývalé partnerky, že má obavy o život svůj i dětí, ale opravdu zdaleka nemusí jít jen o podnět zvenčí. Stačí jen zahájení trestního stíhání a podobně,“ podotýká dál advokát.

Doporučené video: Jaromír Soukup zavolal na Agátu policii:


Nebezpečí

Podle něj může mít Soukup se zbraní problém i v případě, pokud by z prošetřování ve finále vyšel s čistým štítem.

„I kdyby mu nebyla prokázaná vina, může mít potíž přesvědčit policejní orgán, aby mu zbraň a zbrojní průkaz vrátili. Je totiž velký rozdíl mezi tím být vyloženě nevinný nebo tím, že je pouhý nedostatek důkazů. Znám případ, kdy muži po uplynutí podmínky trvalo ještě dalších pět let, než to vyhodnotili tak, že se takzvaně osvědčil, a získal zbraň zpátky,“ dodal pro eXtra.cz Jakub Drábek.

Největší křivda Viki z Love Islandu. Drsný rozchod přes zprávu a totální ignorace

Související články

Další články

Nejnovější kauzy