Sváteční mňamka Jiřího Babici: Skoro uzený vánoční losos za hubičku
Kuchař Jiří Babica má své příznivce i odpůrce, ti první jistě uvítají jeho tajný recept na svou oblíbenou domácí vánoční pochutinu, který poskytl eXtra.cz. Jde o předkrm před svátečním hlavním jídlem a je to prý mňamka.
Jiří Babica: Vánoční losos
„Jako předkrm dělám lososa. Zbavíte ho kostí, necháte tam kůži, bude tak mít jeden velký filet od ocasu po hlavu, ty jsou samozřejmě uříznuté. Pak vezmete pekáč a do něj na tohle množství dáte tři čtvrtě kila soli, pokud to chcete mít hotové za dva, tři dny. Jestliže bude víc času na uležení, třeba pět, šest dní, tak jí dejte méně. Jinak maso rozežírá,“ radí čtenářům eXtra.cz Jiří Babica.
„Dále přidáme půl kila cukru, to smícháte, vymačkáte pět citronů a pět pomerančů, ty může nahradit kvalitní pomerančová šťáva. Dáte tam bylinky podle chuti, petrželku, pažitku, nastrouháte pepř a do této marinády vložíte lososa. Zatížíte to mlékem nebo něčím podobně těžkým, aby to bylo potopené,“ popisuje kuchař Jirka.
„Za dva, tři dny v závislosti na tom, kolik tam dáte soli, to vytáhnete a už krájíte. Je to jemné, chutná to jako uzený losos. Je toho strašně moc, proti čtyřem plátkům za sto korun. Na sádkách si ho můžete koupit za dvě stě padesát korun, ale budete toho mít mraky. Švédové k tomu dělají vařené brambory a holandskou omáčku, ale my to jíme opravdu za studena. Neustále dokrajuju, jak nám to chutná,“ dodal pro eXtra.cz Jiří Babica.
Ochutnáte?
Pokud byste radši recept na bramborový salát, můžete vyzkoušet tipy eXtra.cz od Zdeňka Pohlreicha nebo Ládi Hrušky. Nebo od exministryně Aleny Schillerové, podle které do bramborového salátu prostě patří měkký salám.