Svátek svatého Martina: Proč se v Česku peče husa a jaké jsou tradice v jiných zemích
Svatý Martin byl římský voják, poustevník a biskup. Křesťanská legenda praví, že když se jednoho mrazivého zimního večera vracel do vojenského tábora, u brány ho žebrák prosil o peníze. Ty u sebe však neměl, stejně jako jídlo, které by mu jinak rád nabídl. Proto mečem rozřízl svůj důstojnický plášť a polovinu dal žebrákovi k zahřátí.
Ačkoliv měl Martin zemřít 8. listopadu, jeho pohřeb se konal až 11. listopadu, proto na tento den také připadá svátek svatého Martina. Ten lidé v Česku slaví pečením husy a popíjením svatomartinského vína, a to i přesto, že jde o křesťanský svátek a český národ je spíš ateistický.
Pečená husa
Podle jedné z legend měl Martin být při kázání kdákáním hus rušen natolik, až za trest skončily na pekáči. Jeho svátek navíc připadá na dobu, která dříve předcházela období půstu, lidé si proto před ním vychutnávali právě pořádně vykrmené husy.
Tato tradice měla v dřívějších dobách i jasná pravidla při rozdělování porcí členům domácnosti. Sluhové dostávali křídla či stehna a hospodář s rodinou se podělili o zbytek. Kůže se pak dávala do bot, prý aby se nohy nepotily a aby na nich nerostla kuří oka.
Jiné státy, jiné podoby
Zatímco Češi si vychutnávají husu a víno, v dalších zemích jsou tradice úplně jiné. Například hned v sousedním Německu si lidé sice husu též rádi upečou, ovšem večeři obohacují ještě o sladké martinské pečivo z kynutého těsta. To dostávají děti jako koledu.
Ve Švýcarsku pak tímto svátkem začíná karnevalové období a v některých částech země je vyhlášen den volna. Obyvatelé pořádají slavnosti, trhy, ale i zabijačkové hody. Jejich návštěvníci si pochutnávají na nejrůznějších vepřových specialitách.
Kupříkladu ve Francii byly pak tradice spojené se svátkem svatého Martina potlačeny, ve stejný den, ovšem roku 1918, totiž maršál Ferdinand Foch uzavřel příměří mezi státy Dohody a Německem. Francouzi si tak 11. listopad spojují především s tímto dnem.