Svatomartinské hody jsou tu: Jaké recepty nesmějí chybět na vašem seznamu? Nezapomeňte na martinské rohlíčky a kaldoun
Hlavním tématem měsíce listopadu je svátek svatého Martina a s ním spojené hodování. Venku je chladno, tmavé večery jsou dlouhé a čím se lépe potěšit než dobrým jídlem. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme pro vás vybrali ty nejlepší recepty, které využijete nejen v listopadu.
První polovině listopadu vévodí svatomartinské svátky. Svátek svatého Martina připadá každoročně na 11. listopad. V lidovém vyprávění se traduje, že Martin přijíždí na bílém koni, což souvisí s tím, že v tento čas už není výjimkou, když napadne první sníh. Obvykle je to jen poprašek, který se rychle rozpustí, nicméně zima už se rychle blíží. Venku je chladno, večery jsou dlouhé a to se projevuje i v naší kuchyni. Vaření nás více baví a najdeme si na ně více času.
Produkty z našich zahrad
Kuchyni vévodí stále dýně na různé způsoby, dýňová polévka nás provází chladnými dny a příjemně nás zahřeje. Pečeme dýňové i jablečné koláče. Do jídelníčku zařazujeme vlašské i lískové ořechy z poslední sklizně. Ještě stále máme vlastní rajčata a papriky, připravujeme jídla s kořenovou zeleninou a hojně používáme brambory. Sladkokyselé zelí bylo důležitou surovinou našich babiček a důležité místo má i v naší kuchyni. Přemýšlíme, jak o Vánocích uděláme našim blízkým radost, a již nyní si můžeme nachystat jedlé dárky, které potěší.
Svatomartinské hodování
Jídla, která připravujeme na svátek svatého Martina, známe často už od našich babiček. Tradičně se vaří polévka kaldoun a připravuje drůbež s knedlíkem a s kysaným zelím. Co se týče drůbeže, můžeme zvolit husu nebo kachnu, ale stačí i levnější a menší kuře. K pečeni uvaříme báječné domácí knedlíky, ať už kynuté či kypřené práškem do pečiva, výtečně chutnají i knedlíky bramborové, a kdo chce, může upéci bramborové placky našich babiček – oblíbené lokše.
Martinské podkovy
Typickým sladkým pečivem jsou martinské podkovy, které připomínají podkůvky Martinova koně. Výtečně chutnají z kynutého těsta, ale můžeme zvolit i těsto, které je rychlejší na přípravu: populární je tvarohové těsto. Martinské podkovy se plní nádivkou. Výborně chutnají s makovou nebo ořechovou náplní, ale vhodná je i tvarohová nádivka nebo i běžná marmeláda.
Příprava na Vánoce
Kvapem se blíží Vánoce, což nám dávají intenzivně a na všech stranách znát prodejci. Proto si chystáme trvanlivé suroviny, které se dají koupit za výhodné ceny (mouka, sušené a kandované ovoce, nejrůznější drobné zdobení, cukr, tuky). Tím prvním, s čím brzy začneme, jsou perníčky a zázvorky. Ovšem již v tento čas je dobré mít vše promyšleno, vybírat můžeme oblíbené a osvědčené recepty, ale také se zaměříme na zdravější varianty.