Švestky nad zlato! Myslíte si, že jsou dobré jen do povidel a slivovice? Omyl!
Pokud jste si až do teď spojovali švestky jen s drobenkovým koláčem, knedlíky a dalšími zdraví ne úplně prospěšnými dobrotami, vyvedeme vás z omylu.
Tyhle fialové poklady podzimní přírody jsou ideálním pomocníkem v boji proti tukovým polštářům, celulitidě a špatnému cholesterolu.
Švestky jsou totiž nejen málo kalorické, ale obsahují velké množství vlákniny, která vás zasytí.
Jsou také bohatou zásobárnou vitaminů a minerálů a ne nadarmo se jim říká "přírodní tableta B-komplexu".
Vitamin B patří mezi nejúčinnější antioxidanty, odbourává škodlivé látky a chrání před některými druhy rakoviny. B12 je velmi důležitý pro krvetvorbu a působí jako prevence proti chudokrevnosti.
Vitamin H biotin, který je ve švestkách také notně zastoupený, je nezbytný pro látkovou přeměnu, pomáhá kráse a zdraví vylepšováním kondice pokožky, vlasů a nehtů.
Dalším vitaminem, který je ve švestkách bohatě zastoupený, je vitamin E. Slouží také jako antioxidant chránící buňky před stárnutím a poškozením, funguje jako prevence některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Navíc zvládá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky jsou také neocenitelným pomocníkem v rozhýbávání neochotné peristaltiky střev. Při zácpě vám pomohou jak čerstvé, tak sušené (ovšem pozor, sušením nabývají na
kaloriích přibližně třikrát).
Zrychlení zpracování potravy startuje mechanismus a pochopitelně také proces hubnutí.
Vyzkoušejte do svého jídelníčku švestky vměstnat a nahraďte několika plody alespoň na týden každou svačinu.
Vaše tělo vám poděkujte...