Tajný recept na koblížky Josefa Maršálka. Rozplýval se nad nimi i Eben, Genzer dojídá zbytky
Nebyl by to Josef Maršálek, kdyby své kamarády a soupeře v taneční soutěži StarDance nerozmazloval výtvory přímo ze své kuchyně. Slavný pekař a cukrář svými exkluzivními koblihami naprosto odrovnal moderátora Marka Ebena, který na ně pěl ódy v přímém přenosu.
Nebeské koblihy
Známý cukrář Josef Maršálek svými dobrotami rozmazluje nejen své soupeře v taneční soutěži StarDance, ale i celý štáb, včetně moderátora Marka Ebena, který se nad jeho cukrářským uměním rozplýval i v přímém přenosu. "Vím, že bychom měli mluvit o tanci, ale o tanci bude mluvit porota. Já se s vámi musím podělit, protože jsem toho plný, prostě řeknu vám to takhle: Josef udělal dneska koblihy," začal po Maršálkově vystoupení Eben. "Každý máme nějakou tu zkušenost s koblihou. Kobliha je věc, kterou si koupíte, ukusujete, a když máte štěstí, narazíte na stopové množství marmelády. Ne tak kobliha Josefa Maršálka," adoroval moderátor umění slavného pekaře a cukráře.
"Kobliha Josefa Maršálka je v podstatě odjištěný ruční granát, který je naplněný vanilkovou náloží a je tak natlakovaný, že ta věc exploduje při prvním kontaktu a pod velkým tlakem se vám do ústní dutiny sune neuvěřitelné množství vanilkového krému. Nestačíte to pochytat, máte to na obličeji, ale nevadí vám to, chcete to mít všude," pokračoval Marek Eben ve svém orgastickém monologu na téma Maršálkových koblih. "Vy de facto chcete vlézt do té koblihy a žít tam a už nikdy nevylézt ven. To je kobliha Josefa Maršálka," vysekl mu poklonu věhlasný český moderátor, který divákům pohrozil, aby dali ruce pryč od známého cukráře, protože ho ve Stardance všichni nutně potřebují.
Mlsná porota
Jediní, ke komu se žádné Maršálkovo sladké pečivo nedostalo, byli porotci, kteří si před přísným bodováním nezapomněli postesknout. "Já jsem dostal takovou chuť na tu koblihu, kterou jsem nedostal, a kdybych tu koblihu dostal, tak bych přehlédl ty rytmické nedostatky, že jdete před hudbou, ale mně ta kobliha chyběla, chyběla, chyběla," poznamenal přísný Zdeněk Chlopčík.
"Já jsem na dietě, takže jste můj úhlavní nepřítel," řekl vysmátému Maršálkovi Richard Genzer. "My vždycky přijdeme a ty koblihy už nejsou. Já už si připadám jak vysavač, protože dám pusu na koberec a jedu, co tam zbylo. Musím říct, že zbytková kobliha byla dobrá," dodal bývalý tanečník a bavič, který Maršálkovo první taneční kolo přirovnal k taženému závinu, druhý tanec k bábovce a prý se těší, až Josef vystřihne odpalované těsto.
Koblihy podle Josefa Maršálka
Pokud si i vy potřebujete někoho naklonit a vykouzlit blažený úsměv na tváři rodinným příslušníkům, ale klidně i věčně zamračenému, nabroušenému šéfovi, můžete vyzkoušet usmažit domácí koblížky podle receptu a cenných rad mistra svého oboru, Josefa Maršálka, které najdete na na toprecepty.cz.
Budete potřebovat: 530 g hladké mouky, 180 g hrubé mouky, 4 vejce, 80 g cukru krupice, 20 g rumu, 120 g změklého másla, 300 g mléka, 40 g droždí, 6 g soli, 1 l oleje na smažení, 50 g moučkového cukru na posypání a 400 g džemu nebo povidel na plnění.
Postup: Mléko a hrubou mouku smíchejte s droždím a nechte 30 minut přikryté vykynout. Přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte ho asi 30 minut lehce nakynout, poté ho rozdělte na dílky po 50 g a dobře zakoulejte.
Na pomoučené ploše je nechte přikryté utěrkou nakynout do trojnásobného objemu. V hrnci rozehřejte řepkový olej sahající do výšky asi 4 cm na 170 °C a koblihy do něj opatrně vkládejte nakynutou stranou směrem dolů.
Smažte z každé strany 2 minuty dozlatova. Opatrně je vyjměte a na plechu s papírovými ubrousky je nechte okapat a zchladnout. Poté do nich z boku udělejte ostrým nožem díru a koblihy naplňte džemem či povidly za pomoci cukrářského sáčku. Pocukrujte a podávejte.