Tohle jsou nejčastější mýty o dietách! Na kolik z nich jste naletěli vy?
1. V redukci je nutné extrémně snížit energetický příjem – pravdou je, že nízkoenergetické diety ze začátku vedou k rychlejšímu úbytku tělesné hmotnosti než racionální (zdravé) vyvážené stravování. Po čase se ovšem tento efekt vyrovná a naopak nízký energetický příjem vede k jo-jo efektu, navíc se nedá dlouhodobě ani udržet, a při zdravém stravování lze ještě váhu dále redukovat.
2. Čím více pohybové aktivity, tím lépe – je třeba dodržovat zásadu postupného zvyšování zátěže, jinak hrozí zranění či nemoc. Lidé si často dají předsevzetí, doslova se přemotivují a vrhnou se bezhlavě do sportování a naloží si více, než jejich tělo unese. Nejčastěji si přivodí úraz nebo onemocní, což je nakonec úplně vyřadí z pohybové aktivity, po uzdravení se ke sportu mnohdy nevrací či dokonce na něj úplně zanevřou,
3. Cvičení musí být nalačno – před cvičením je lepší mít menší lehce stravitelnou snídani, než cvičit úplně nalačno, zvláště pokud nemáte fyzičku a nejste zvyklí sportovat. Bez snídaně budete slabí, nepodáte takový výkon, jako když ráno „nabijete baterky“, navíc u začátečníku hrozí při extrémně vysoké zátěži hypoglykémie vedoucí ke kolapsu,
4. Hladovkou zhubnu – hladovka, tedy nulový energetický příjem, zvyšuje v těle vylučování stresových hormonů, což vede sice k úbytku na tělesné hmotnosti, ale především v podobě svalové hmoty, a to zdraví a kráse zrovna neprospívá. Něco jiného jsou ovšem několikadenní půsty, tedy nízký energetický příjem s vyloučením živočišných potravin, které pomohou nastartovat metabolismus a mohou sloužit psychologicky i jako takový předěl mezi starými a novými stravovacími návyky,
5. Počítat kalorie je nezbytná nutnost – rozhodně to není potřebné, naopak pokud jsme příliš upnutí na samotný energetický příjem, začne unikat podstata, a to je kvalita a složení našeho jídelníčku,
6. Záleží jen na tom, co jím – určitě ano, ale záleží i na tom, jak jíme. To má významný podíl na tom, jestli jsme po jídle nafouklí, unavení nebo se cítíme svěží. Je strašně důležité jíst v klidu, nehltat, každé sousto pořádně rozkousat, jinak potrava nebude pořádně strávená, což povede kromě k nadýmání i k přibírání na tělesné hmotnosti,
7. Je nutné jíst pravidelně, tedy každé dvě až tři hodiny – jsme součástí přírody, kde se vše opakuje v cyklech, např. střídání dne a noci, což znamená jíst pokud možno každý den vždy ve stejnou denní dobu. Pokud nejsme velcí sportovci, je zdravé jíst pouze dvakrát či třikrát denně, ovšem je nutné si na takový režim zvykat postupně,
8. Večer po 19. hodině ani sousto – výborně funguje u mužů, bohužel u žen většinou při redukci tělesných tuků často tato zásada vůbec nepomáhá a je možné jíst i večer, rovněž záleží, v kolik hodin chodíme spát,
9. Sacharidy pryč a navýšit příjem bílkovin – vysokoprocentní proteinové diety mohou pomoci k redukci tělesných tuků, ale nesmí se držet dlouhodobě, vysoký příjem bílkovin přetěžuje ledviny, což může vést v budoucnu ke zdravotním problémům. Rovněž je nutné přijímat určité množství sacharidů (minimálně 100 g sacharidů denně, lépe 150 g) a ne je úplně vyloučit, jinak stejně nebude docházet k redukci tělesných tuků,
10. Odpoledne se nesmí jíst ovoce – ovoce by se nikdy nemělo jíst jen večer.