Tragická smrt slavného šéfkuchaře: Astronomické ceny energií ho připravily o restauraci, zemřel žalem
Ludwig Westermair, majitel hodonínské restaurace, dokázal svým kuchařským uměním i povahou dobráka oslnit třeba samotného Zdeňka Pohlreicha v pořadu Ano, šéfe! Obdiv získal třeba i od Nikiho Laudy nebo Arnolda Schwarzeneggera. Přesto musel Westermair kvůli rapidnímu zdražení energií a potravin koncem září ohlásit, že zavírá svou rodinnou restauraci. Ještě než se tak definitivně stalo, přišla jeho manželka se smutnou zprávou. "Odešel můj jedinečný a ničím nenahraditelný muž," informovala zdrcená Jana na Facebooku.
Ludwig Westermair patřil mezi špičky v oboru. Svým gastronomickým umem, ale i povahou dobráka si dokázal získat i věčně nabručeného Zdeňka Pohlreicha v pořadu Ano, šéfe!. Od mistra pak jeho rodinná restaurace Westy v Hodoníně dostala plný počet hvězd. O kvalitách šéfkuchaře hovoří i to, že si na jeho pokrmech pochutnal například slavný Arnold Schwarzenegger, Niki Lauda nebo Hugh Grant. Všechno ale takřka ze dne na den skončilo.
Ludwig koncem září učinil pravděpodobně jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě. Prostřednictvím sociálních sítí oznámil ukončení provozu své milované restaurace. “Vzhledem k současné realitě, která nás radikálně a neomylně likviduje (ceny vstupů - energie, plyn, potraviny apod.), oznamuje naše rodinná restaurace ukončení provozu. V činnosti budeme pokračovat do konce října,“ informoval.
Zdrcující zpráva
Dříve než došlo na samotné uzavření, přišla zpráva ještě horší. Ludwig náhle zemřel. "Odešel můj jedinečný a ničím nenahraditelný muž, kterého jsem bezvýhradně milovala a vážila si ho pro jeho čistou duši, pevný charakter, profesionalitu, velkorysost a dobrotu,“ oznámila 14. října na stránkách restaurace pozůstalá manželka Jana.
"Bývala bych si přála, abychom si ještě mohli užít společný čas bez stresů a povinností, na který se velmi těšil i on sám. Ale události posledních let jeho srdce už patrně nemohlo unést a příběh se uzavřel, i když jsem jej úpěnlivě volala zpět,“ rozepsala se.
Zpráva šokovala nejen nejbližší rodinu a přátele, ale zdrcení jsou i kolegové z gastronomie či pravidelní štamgasti restaurace. Ta patřila mezi velmi oblíbené podniky a rezervace si návštěvníci museli mnohdy vytvářet týdny dopředu. "Odešel velikán, sláva jeho duši a čest jeho památce. Pro mne je to otřesná zpráva, která mi opět připomněla, že dnes tu člověk je a těší se na zítřek, a přitom ten už přijít nemusí," píší lidé. Upřímnou soustrast, čest jeho památce.